Rock je werkdag! Helse collega's: how to deal with them

Marie Claire loodst je langs de vijf meest irritante kantoortypes. En: we geven je pareeradvies voor deze helse collega's.

Rock je werkdag! Helse collega's: how to deal with them

Het is maandagochtend en je begeeft je op de kantoorvloer. En daar is ze weer. Jouw ochtend kan niet slechter beginnen. Daarom loodst Marie Claire je langs de vijf meest irritante kantoortypes. En: we geven je pareeradvies voor deze helse collega's.

De kwieke kaper

Je zult haar ongetwijfeld kennen: piekfijn verzorgd, hoge hakjes, rode lippen en een powersmile waar Oprah jaloers op zou zijn. In het begin denk je dat je er met haar een vriendin op de werkvloer bij hebt. Maar dat is schijn. Ze weet dat jij door haar gevlei nog harder gaat rennen en dat is precies wat ze wil. Jij het zweet, zij de victorie. Bloedirritant, want zij komt weg met weinig werk en veel socializen.

Hoe manage je deze collega?Deze vrouw is een rasopportunist en trots op hoe ze haar werk aanpakt (lees: ze komt ver met weinig werk). De confrontatie aangaan is geen optie, want: grote kans dat jij verliest. 'Versla' haar daarom met haar eigen wapens. Ga naar je baas (of de klant) toe, zónder haar, en zeg: 'Ik ben heel blij dat je het rapport goed vond, daar heb ik veel werk aan gehad.' En spreek dan de killer bijzin uit: 'Ook leuk dat je Charlotte credits gaf voor het bedenken van de titel.' Een laatste advies: vertrouw erop dat jij er wel komt. Op jouw manier. Blijf positief en geloof in jezelf.

De twitterata

Pling! Ah, weer een berichtje. Het tiende al binnen een uur. En ja, daar moet ze natuurlijk éven op reageren. Veel te geestig dat uitgerekend Nienke zich weer afmeldt voor het stappen vanavond, daar moet ze echt even over whatsappen met de rest. En daarna over roddelen met jou, haar collega. Want jij wilt natuurlijk ook alles weten van haar superfabulous life (uhuh). Hierdoor heeft ze niet zo heel veel tijd over voor... wat was het ook alweer? O ja, werk!

Hoe manage je deze collega?In haar hart is dit een heel onzekere collega. Haar sociale verslaving is angst voor eenzaamheid. Hoe los je het op? Met de vraag of ze haar telefoon op stil wil zetten ben je van de bliepjes af, maar niet van het extra werk dat je door haar moet verrichten. Er zijn twee strategieën: 1. Vraag diegene of ze je wil helpen met een project. Dat kan ze niet, want daar heeft ze geen tijd voor. Vervolgens blijf je op de werkvloer herhalen dat je hulp zoekt. Als dit vaak genoeg gebeurt, dan gaan mensen zich vanzelf afvragen waarmee jouw collega het eigenlijk zo druk heeft. Plan 2: zodra ze een berichtje wil voorlezen, zeg je: 'Sorry, ik moet me op mijn werk concentreren.' Laat haar de sociale druk voelen, opdat ze gaat werken.

De Luukje-kan-zich-al-omrollen-collega

Dit is de collega die overal en op elk moment met haar kinderen bezig is. Ze komt om half 10, 10 uur (want ze wil wel even lékker de kids naar de crèche kunnen brengen) en vertrekt om half 5 (want er is meer in het leven dan werk, namelijk LUUKJE!). Ze bespreekt elke fase van haar wonderbaby en deze oermoeder zal dan ook geen metertje extra lopen voor de baas.

Hoe manage je deze collega?De Luukje-moeder denkt oprecht dat iedereen begrijpt dat ze later komt en eerder weggaat. Ze heeft kinderen! Om het probleem op te lossen en haar te helpen, kun je benoemen wat het effect van haar gedrag op jou is. Vraag vervolgens hoe ze dit gaat oplossen. Als jouw ergernis dieper gaat dan praktische obstakels, onderzoek dan wat dit zegt over jou. Misschien voel je een lichte afgunst. Probeer dan de sfeer tussen jullie te verbeteren door naar haar goede kanten te kijken. Gebruiken die goede kanten in je voordeel.

De zzm'er (ziek, zwak, misselijke collega)

Een vrouw die steevast van alles onder de leden heeft. You name it en ze heeft het (gehad). Ze zwaait met allerlei medische termen en is vaak onverwacht afwezig, waardoor je niet op haar kunt rekenen. En jij bent degene die het werk overneemt wanneer ze naar de eerste hulp moet. De werklast voor anderen is extra hoog, maar niemand durft er iets van te zeggen aangezien ze ontzettend aardig is en goed werk levert.

Hoe manage je deze collega?

Deze collega is meestal een ware hypochonder, maar het kan ook zijn dat haar écht altijd van alles mankeert. Ze gaat in ieder geval volledig op in haar klachten en stelt zich daarbij zeer hulpeloos op. Waarschijnlijk is ze vroeger nooit op een gezonde manier erkend in haar behoefte aan liefde, waardoor ze nu op deze manier aandacht vraagt. Wat je moet doen? Reageer begripvol, maar ga niet mee in haar drama. En praat met je baas, want die moet weten dat ze jou belast.

De paniekfreak

Ze kan het als de beste: denken in rampen, in plaats van in oplossingen. En briljante ideeën worden steevast neergesabeld. 'Dat hebben we al eens gedaan (in 1985), maar het werkte niet.' Bij een last minute opdracht gaat ze bovendien volledig in de achteruit. Een moeilijke collega, vooral als bij jou het glas altijd half vol is, in plaats van half leeg.

Hoe manage je deze collega?

10 tegen 1 dat ze in een ver of dichtbij verleden iets heel naars heeft meegemaakt op het gebied van fouten maken. Sindsdien is ze een ster in het verzinnen van rampscenario's. Hoe pak je dit aan? Ga niet mee in haar angst en vraag haar: 'Wat maakt dat je zo bang bent? Wat is nou het ergste wat je kan overkomen?' Dan neem je haar serieus. Bedenk geen oplossingen voor je collega, die zal ze in haar paniek van de hand wijzen. Leg het bij haar neer: hoe kunnen we dit oplossen? Blijf wijzen op haar eigen verantwoordelijkheid en gebruik het talent van de doemdenker: ze is een kei in het uitsluiten van risico's.