Dit is waarom gapen zo aanstekelijk is

Blijkt uit onderzoek.

Gapen is onbewust ontzettend bevredigend. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom gapen zo aanstekelijk is? Wij hebben het antwoord

Functie van gapen

Er zijn veel theorieën over waarom we gapen. Bijvoorbeeld een gebrek aan zuurstof, om de hersenen af te koelen, omdat we moe zijn en ga zo maar door. Maar het bewijs hiervoor ontbreekt. De populaire theorie voor ‘aanstekelijk gapen’ is dat het verbonden is met empathie voor anderen, nabootsing en sociale binding. Er is nog veel onderzoek nodig om de functie en de biologie van het gapen volledig te begrijpen. 

Lees ook: 5 Verrassende weetjes over alcohol

Onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Pisa in Italië hebben vijf jaar lang slaperige mensen bestudeerd en ontdekten dat het gapen wordt uitgelokt door sociale en geslachtsgebonden factoren. Zoals hoe goed we elkaar kennen en of we omringd zijn door andere mensen. Ze kwamen erachter dat gapen vaak een reactie is op het feit dat iemand anders hetzelfde doet, wat aantoont dat we inlevingsvermogen hebben. Deze verschijnselen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Nabootsen

Hoewel gapen vaak spontaan gebeurt, hebben vrouwen meer kans om iemands gaap ’terug te geven’ omdat ze beter in staat zijn om op te pikken hoe het met anderen gaat. Deskundigen bestudeerden in het geheim mensen in honderden verschillende sociale situaties en kwamen tot de conclusie dat vrouwen onbewust de emotionele toestand van anderen nabootsen door gezichtsuitdrukkingen over te nemen en dus ook door terug te gapen. 

Bron: Marie claire UK | Beeld: When Harry Met Sally

Laatste nieuws