Cadeaus krijgen geeft je blijkbaar hetzelfde gevoel als verliefd zijn

Aha!

Weet je nog het gevoel toen je voor het eerst verliefd werd? Die wazige dagen toen je constant in je gedachten verdronken was en alles in de wereld perfect leek te zijn. Een studie toont aan dat het ontvangen van cadeaus, zoals bloemen en chocolade, dezelfde hormonale reactie kan opwekken als verliefd zijn. 

Liefdeshormoon

Oxytocine, bekend als het ‘liefdeshormoon’, wordt geproduceerd wanneer mensen in een liefdevolle, gelukkige relatie verkeren. Het vermindert ook angst en stress. Op basis hiervan werd er een experiment uitgevoerd om uit te vinden of het ontvangen van cadeautjes dat ‘liefdevolle gevoel’ kan nabootsen. 

Lees ook: Dit lichaamsdeel vinden vrouwen blijkbaar het aantrekkelijkst bij een man

Water

Dertig vrijwilligers werden in drie groepen verdeeld om een geschenk van bloemen, chocolade of water te ontvangen. Er werden speekselmonsters afgenomen voordat ze hun cadeau kregen. Ook 10 minuten erna werd er een afgenomen en de laatste werd 40 minuten later afgenomen.

De monsters zijn getest om veranderingen in hormoonniveaus te ontdekken. En wat blijkt? Er werd een hoger niveau van oxytocine ontdekt bij deelnemers die chocolade en bloemen ontvingen. Deelnemers die water hadden gekregen, hadden geen hormonale verandering. De oxytocine steeg het meest bij chocolade. De bloemen kwamen daardoor op de tweede plek. 

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Alles is Liefde

Laatste nieuws