Deze twee vegetarische borrelplanken wil je uitproberen

Het is vrijdag.

Deze twee vegetarische borrelplanken wil je uitproberen

Het is vandaag Dierendag en aangezien het vrijdag is, hebben we twee fijne vegetarische borrelplankjes voor je op een rij gezet. Laat die vrijmibo maar beginnen!

Plank 1: vegetarische bitterballen, knoflookchampignons en rozemarijn

Een borrelplank met herfstige smaken, samengesteld door JoorKitchen. De rozemarijn vind je terug in de kruidenboter en de black ginger. Voeg 'm eventueel ook toe aan de gebakken champignons. Wat Franse kaas en vega bitterballen erbij en genieten maar. 

Ingrediënten
Voor de bitterballen

Voor de kruidenboter

  • 150 gram kruidenboter
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • Afbakbrood 
  • Peper en zout

Voor de knoflookchampignons 

  • 1 portie kaashapjes met honing en koffiepoeder
  • 1 espresso per persoon
  • Ginger ale 
  • Rozemarijn

Bereidingswijze

Voor de kruidenboter
Laat de kruidenboter op kamertemperatuur komen. Pers of snijd het teentje knoflook klein. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd ze zo klein mogelijk. Meng dan de zachte roomboter met de rozemarijn en de knoflook en breng op smaak met flink wat peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast. Snijd het brood in stukjes en bak het eerst af indien nodig. 

Voor de kaas met honing en espresso
Snijd de kaas in blokjes en doe de honing en espresso ieder in een apart kommetje. Zet weg tot gebruik.

Voor de black ginger
Zet voor iedere persoon aan tafel 1 espresso en laat afkoelen. Als je de borrelplank serveert, schenk je de glazen in met ginger ale, voeg je een takje rozemarijn toe en schenk je vervolgens 1 espresso per persoon in het glas.

Voor de bitterballen
Bereid de bitterballen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg dat je de bitterballen afbakt kort voordat je de borrelplank gaat serveren, dan zijn de bitterballen het lekkerst. Nog een tip: laat ze na het bakken in de oven nog 2 minuten liggen buiten de oven, dan zijn ze daarna op hun best! 

Voor de champignons
Snijd de kastanjechampignons met steel in kwarten. Verwarm een koekenpan met olie op middelhoog vuur en bak de champignons in 6-7 minuten goudbruin en gaar. Voeg 1 minuut voor het eind van de baktijd het fijngesneden of geperste knoflookteentjes toe. Breng de champignons op smaak met peper en zout en bestrooi ze met verse peterselie. 

Plank 2: vegetarische bitterballen, crostini's, ricotta en gegrilde druiven

Een rijkgevulde plank met vega bitterballen gedipt in mierikswortel mayonaise, crostini's met opgeklopte ricotta én gegrilde druiven. De plank is samengesteld door Gewoon Hanne en het ziet er onwijs heerlijk uit.

Ingrediënten
Voor de bitterbalhapjes met mierikswortel mayonaise (12 stuks)

Voor de crostini's met opgeklopte ricotta en gegrilde druiven (8 stuks)

  • 1 meergranen baguette
  • 250 g ricotta
  • 1 el honing
  • 8 trosjes rode druiven
  • zwarte peper
  • walnootolie (of olijfolie)

Bereidingswijze

Voor de bitterbalhapjes met mierikswortel mayonaise

  1. Bak de bitterballen 12 minuten op 220 graden in de oven of bak ze 8 minuten in de Airfryer op 200 graden.
  2. Meng de mayonaise met de mierikswortel en verdeel dit mengsel over de toastjes. Leg op elk toastje wat tuinkers en leg de VEGA bitterballen hier bovenop.

Voor de crostini's met opgeklopte ricotta en gegrilde druiven

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de baguette in plakken en bestrijk deze met de olie. Leg de plakken brood op een bakplaat en bak ze 8 minuten.
  3. Verwarm ondertussen een grillpan. Bestrijk de trosjes druiven met wat olie. Leg, wanneer de pan goed heet is, de trosjes druiven in de grillpan en grill deze kort tot ze wat verkleuren.
  4. Klop ondertussen de ricotta met een mixer of garde luchtig en romig. Roer hier de honing doorheen. Verdeel de ricotta over de stokbroodjes. Leg op elk broodje een trosje druiven en breng het geheel op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
Lifestyle
  • Kwekkeboom Oven & Airfryer
  • Gossip Girl, Joor Kitchen, Gewoon Hanne, Green Food Lab