Dit effect heeft het koude weer op je hersenen

Koud weer kan je stemming veranderen...

allergisch kou

Tijdens het winterseizoen kunnen de temperaturen drastisch dalen, waardoor je het gevoel kunt hebben dat je langzamer én slechter functioneert. Maar heeft het koude weer effect op je hersenen? We zochten het voor je uit!

Temperatuur

Je hersenen zijn zeer goed beschermd tegen de buitenwereld, zelfs bij extreem koude temperaturen. Je hersenen zitten namelijk opgesloten in een 'geïsoleerde kluis' met een eigen verwarmingssysteem. Naast de isolatie van je schedel zijn er ook andere stoffen die de hersenen warm houden. De hersenen worden op deze manier goed beschermd en behouden de perfecte temperatuur.

Hersenen

Op de vraag of koude temperaturen de activiteit en prestaties van je hersenen kunnen beïnvloeden, is onenigheid over ontstaan. Zo ontdekte een onderzoek dat vrouwen beter presteren bij hoge temperaturen, terwijl mannen dit beter doen bij lagere temperaturen. Wel zou comfort een grote rol kunnen spelen in je productiviteit. Als je je in een omgeving bevindt waar jij je prettig in voelt, kan dat voor meer productiviteit zorgen. Terwijl ongemak, van welke aard dan ook, je prestaties juist kunnen verzwakken.

Hetzelfde onderzoek kon helaas niet uitwijzen of seizoensgebonden veranderingen je hersenactiviteit écht kunnen beïnvloeden.

Stemming

Dat koud weer je stemming kan veranderen, wist je waarschijnlijk al. Maar bij sommige mensen kan dit leiden tot een seizoensgebonden affectieve stoornis. Bijna een vierde van de bevolking heeft te maken met een toename van depressie tijdens de koude en donkerdere maanden. De stoornis staat in verband met een verminderde blootstelling aan natuurlijk licht, een verstoring van het slaapritme en een lager niveau van vitamine D. Dit komt doordat de dagen in de winter 'korter' zijn.

Mocht je tegen een winterdip aanhikken, zorg er dan voor dat je vaker naar buiten gaat als het nog licht is.

Lifestyle
  • Bustle US
  • BrunoPress