5 tekenen die erop wijzen dat het tijd is om een andere baan te zoeken

Er zijn allerlei redenen om ontslag te nemen, maar vaak is het een samenkomst van verschillende problemen.

ontslag nemen

Er zijn allerlei redenen om ontslag te nemen, maar vaak is het een samenkomst van verschillende problemen. Denk aan veeleisende bazen, onredelijke deadlines en het gevoel dat de situatie nooit beter zal worden. Wanneer dit een patroon wordt, is het misschien tijd om iets anders te zoeken. Hieronder vijf tekenen die erop kunnen wijzen dat je misschien klaar bent om je baan op te zeggen.

1. Je wordt ondergewaardeerd

Wist je dat de belangrijkste reden dat mensen besluiten hun baan op te zeggen komt door het verlangen naar een hoger salaris? No surprise! Maar toch geven meer dan 38.000 respondenten uit een onderzoek van PayScale dit als belangrijkste reden op. Als je onderbetaald wordt en niet in staat bent om binnen een redelijke tijd een loonsverhoging te krijgen, dan is het tijd om goed om je heen te kijken naar iets anders en contact op te nemen met je netwerk. Het gevaar van blijven is namelijk dat je jezelf ook tekort doet.

"Hoe langer je ergens blijft waar je niet het gevoel hebt dat je naar waarde wordt geschat of voldoende wordt gecompenseerd, hoe meer je over je carrière en je werk in het algemeen nadenkt", zegt Cicely Horsham-Brathwaite, gediplomeerd psycholoog en executive coach tegen HuffPost. "Het vermindert je bewustzijn van wat je sterke punten en je vaardigheden zijn. Je begint jezelf te zien op basis van hoe je manager of het bedrijf hun waarde voor jou aantonen."

2. Je bedrijf 'waardeert' een burn-out cultuur

Verwacht je bedrijf dat je 24/7 beschikbaar bent en wordt het niet getolereerd als je vakantiedagen of ziekteverlof opneemt? Dan kun je op den duur rekenen op een burn-out. "Ze zijn er veel meer in geïnteresseerd dat jij het bedrijft dient, dan dat het bedrijf jou op welke manier dan ook dient", zegt Lisa Orbé-Austin, gediplomeerd psycholoog tegen HuffPost.

3. Je ervaart fysieke stress

Last van slapeloze nachten, spierpijn, buikpijn, hoofdpijn en andere fysieke symptomen van stress? Dan zit je misschien in een schadelijke werkomgeving. Lange werktijden, gebrek aan autonomie en economische onzekerheid kunnen hier ook aan bijdragen. Tijd om op zoek te gaan naar iets anders!

4. Het huilen staat je nader dan het lachen

Als je elke dag huilt omdat je weer naar je werk moet gaan, dan is dit volgens carrière empowerment coach Melanie Denny een teken om aandacht aan te besteden. "Als je een punt hebt bereikt waarop je het vreselijk vindt om naar kantoor te gaan, is het zeker tijd om ontslag te nemen. Hoewel er verschillende redenen kunnen zijn waarom je je zo voelt, is geen van hen je geestelijke gezondheid en welzijn waard", aldus Denny.

5. Je voelt je niet op je gemak

Het is belangrijk om goed naar jezelf te luisteren als je je niet op je gemak voelt bij je huidige werkgever. "Wanneer je niet op je gemak bent met jezelf, dan is dat de cue die je nodig hebt om een andere richting op te gaan", zei Oprah Winfrey in 2014 tegen een groep Standford Graduate School of Business studenten."Om door deze uitdaging heen te komen moet je even stil te staan en jezelf af vragen: 'Wat is de volgende stap?' Niet denken aan: 'Ik moet dit eerst allemaal doen'. Nee, wat is de volgende juiste stap?"

Als je overweegt om te stoppen met je baan, bedenk dan ook hoezeer dit gevoel van ongemak daadwerkelijk invloed heeft gehad op alle gebieden van je werk (denk aan je collega's, je kantoorruimte, je baan over het algemeen). Als je je over het algemeen ongemakkelijk voelt bij bijna alles, dan is het waarschijnlijk hét moment om te stoppen.

Carriere
  • HuffPost UK
  • BrunoPress