Waarom een apart dekbed ervoor kan zorgen dat jij en je partner beter slapen

Althans, als we een paar experts mogen geloven.

beter slapen

Word je (bijna) elke avond wakker, omdat je partner de deken van je heeft 'afgepakt'? Vervelend! Niet alleen levert dit slapeloze nachten op, je kunt er ook flink humeurig van worden. Want: middenin de nacht in de kou wakker worden is allesbehalve prettig. Om te voorkomen dat het elke avond 'touwtrekken' wordt, zou je kunnen voorstellen om het dekbed voortaan niet meer te delen.

Aparte dekbedden

Voordat het echt te bont wordt en een van jullie op een andere kamer gaat liggen, zou je een apart dekbed kunnen proberen. Een kleine verandering die een grote invloed kan hebben op je slaap én relatie. Zo zou je uitgeruster wakker kunnen worden, want je hoeft je geen zorgen meer te maken dat 's nachts je deken wordt afgepakt.

Ook slaapspecialist en klinisch professor, Rafael Pelayo, raadt aan koppels die worstelen met hun slaap apart beddengoed aan. "Als ik deze suggestie voorstel, kijken ze mij altijd een beetje gek aan. Het is een voor de hand liggende suggestie, maar het komt bij veel koppels niet in hun op", vertelt hij aan Good Housekeeping. "Het is geen routineaanbeveling, maar als één persoon teveel beweegt of als je elke nacht vecht om de dekens, dan stel ik voor om twee dekens aan te schaffen."

Comfortabele slaapomgeving

Wist je dat een comfortabele slaapomgeving voor iedereen anders is? Dit betekent dus ook weleens dat 'ie niet overeenkomt met die van je partner. Enne, dat kan dus later problemen, zoals een slechte nachtrust, opleveren.

"Een comfortabele slaapomgeving, is een omgeving die koel, stil en donker genoeg is", legt universitair hoofddocent neurobiologie Terri Riutcel uit aan Good Housekeeping. "Als het gaat om de perfecte temperatuur voor 's nachts, kunnen partners het oneens zijn met wat comfortabel is. In dat geval kunnen twee aparte dekens ook helpen, zodat je zelf kunt bepalen wat voor jou werkt."

Intimiteit

"Samen onder één dekbed slapen kan de intieme band versterken en het kan je een gevoel van veiligheid en zekerheid geven. Maar als het je slaapproblemen oplevert, zoals een verstoorde nachtrust, dan kan dit op den duur een averechts effect op je relatie hebben", legt Riutcel uit. "Slaapverlies vermindert empathie, kan de stemming beïnvloeden en je concentratie verminderen."

De moeite waard om het te proberen, toch?

Lifestyle
  • Good Housekeeping
  • iStock