5 tekenen dat je zo snel mogelijk een andere baan moet vinden 

In het ene geval is er nog meer haast bij geboden dan in het andere geval.

Iedereen ervaart zondagavond weleens die monday blues: geen zin hebben in de volle werkweek die weer voor de deur staat. Maar wat als dat gevoel voor jou wel wat verder gaat dan dat? Deze serieuze tekenen geven weg dat het voor jou tijd is om ontslag te nemen. En in sommige gevallen het liefst zo snel mogelijk.

Je wordt onderbetaald 

Je werk kan nog zo leuk zijn, maar uiteindelijk doen we het allemaal omdat we ervoor betaald krijgen. Een hoger salaris willen, maar dat niet krijgen is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun baan vaarwel kussen, zo blijkt uit een enquête van PayScale.

Weet je zeker dat je niet genoeg betaald krijgt en heb je geen zicht op verbetering in een redelijk tijdsbestek? Dan raadt werkplekstrateeg Keni Dominguez aan om op zoek te gaan naar nieuwe kansen. Psycholoog Cicely Horsham-Brathwaite sluit zich daarbij aan. Volgens haar heeft het een grote impact op je carrière en je werk in het algemeen als je toch blijft. “Het vermindert je besef over wat jouw sterke punten zijn”, waarschuwt ze aan Huffpost.

Er wordt te veel van je verwacht

Wordt van je verwacht dat je te allen tijde beschikbaar bent en word je er behoorlijk op aangekeken als je je ziekmeldt of verlof aanvraagt? Dan verwacht een bedrijf te veel van je. Psycholoog Lisa Orbé-Austin spreekt in dit geval van een burnout-cultuur. Haar advies? Zoek zo snel mogelijk een andere baan. Want hoe langer je je in die positie bevindt, hoe lastiger het kan worden om de motivatie te vinden om op zoek te gaan naar iets anders omdat je helemaal op bent.

Je ervaart lichamelijke stress door je baan

Ervaar je stress op het werk en uit zich dat in slapeloze nachten, spierpijn, hoofdpijn, buikkrampen en andere symptomen? Ook dan kan het dat je te maken hebt met een ongezonde werkomgeving. Het kan wijs zijn om op zoek te gaan naar een andere baan als er geen uitzicht is op verbetering. Het is volgens verscheidene gedragsexperts beter om dan ontslag te nemen, dan om te proberen ermee te dealen.

De baan verveelt je

Niet ernstig, maar daarom nog geen reden om je huidige functie te blijven bekleden: de baan verveelt je. Je kunt nog zulke leuke collega’s hebben, maar als je je verveelt tijdens je werk en je niets meer leert, dan is dat volgens Orbé-Austin een teken dat de baan niet meer uitdagend genoeg is.

Je ziet er als een berg tegenop om naar het werk te moeten

Krijg je in de ochtend geen hap door je keel omdat je weer naar het werk moet? Of moet je huilen voordat je richting kantoor gaat? Ook dan is het volgens carrièrecoach Melanie Denny beter om je huidige functie vaarwel te zeggen. “Zie je er enorm tegenop om naar het werk te gaan? Dan is het absoluut tijd om weg te gaan. Hoewel er verscheidene redenen zijn waarom je je zo kunt voelen, is geen enkele reden het waard om je mentale welzijn ervoor op het spel te zetten. Ga er zo snel mogelijk weg.”

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws