Vrouw draagt geen beha naar kantoor en krijgt vervolgens veel kritiek van collega’s 

Is dit überhaupt iets waar je werkgever je op mag aanspreken?

geen beha naar kantoor

In ons thuiskantoor laten we de strakke kleding en beha's graag achterwege. Comfort it is! Heb je post lockdown ook geen zin om die bustehouder naar kantoor te dragen? Dan zou dat prima moeten zijn, toch? Helaas, deze vrouw kreeg behoorlijk wat kritiek te voortduren toen ze braless naar kantoor ging. Maarre, mag je baas hier eigenlijk kritiek op uiten?

Geen beha naar het werk dragen

Een eerste dag bij je nieuwe werk is altijd al spannend, maar voor een vrouw in Amerika ging het wel verder dan dat. De dame in kwestie, die beha’s hekelt en ze daarom gewoon niet draagt, werd op haar eerste dag bij de job meteen aangesproken over haar voorkomen. ‘De meest absurde controverse van mijn leven’, is hoe ze het voorval op Reddit omschreef.

“Tijdens mijn vorige baan droeg ik nooit een beha, en niemand heeft er toen wat over gezegd. Ik haat beha’s. Ik vind ze oncomfortabel en onnodig.” Haar nieuwe collega’s bleken echter niet zo begripvol te zijn als haar oude. “Twee mensen kwamen naar me toen en zeiden dat mijn outfit ongepast was en dat ik een beha naar het werk zou moeten dragen. Ik droeg een trui en je kon echt niets zien. Ik was compleet bedekt.”

Ongeschreven kledingetiquette

Op de tweede dag werd de dame hier opnieuw op aangesproken. En dat terwijl ze naar eigen zeggen een nog conservatievere outfit aanhad. “Twee mensen gaven me opnieuw kritiek. Een van hen was een supervisor, dus dat was behoorlijk serieus.” Hoewel het kantoor waar ze nu voor werkt beweert geen dresscode te hebben, werd toch van haar verwacht dat ze een beha zou dragen. “Ze vertelde me dat er alsnog een ongeschreven etiquette was die we moesten volgen. Ze vond dat de vorm van mijn borsten behoorlijk zichtbaar was.”

De Amerikaanse stelde dat enkel de vorm van haar borsten zichtbaar waren en dat haar tepels niet door haar kleding te zien waren. Ze begon zich echter af te vragen of ze toch maar een beha moest gaan dragen. En op onze beurt vroegen wij ons daardoor af: als hoe casual mag je een casual kledingvoorschrift eigenlijk opvatten?

Een beha verplichten, mag dat?

In hoeverre een baas van zijn werknemers mag verwachten dat ze een beha dragen, is een behoorlijk grijs gebied. “Een werkgever kan van werknemers verwachten dat ze hun borst bedekken, maar ze moeten voorzichtig zijn in hoe ze dit hun werknemers opleggen”, vertelt Susan Scafidi, directeur van het Fashion Law Institute, aan Huffpost.

Volgens de directeur kan een kledingvoorschrift in principe luiden dat mensen verplicht zijn om een beha te dragen, maar voor mannen zou dit volgens de expert dan ‘net zo lastig en duur moeten zijn om dit te doen’. Volgens Scafidi zou het erop neerkomen dat óf iedereen verplicht is een beha te dragen óf dat niemand ‘m hoeft te dragen. Verwachten dat een vrouw een beha draagt en van een man slechts verwachten dat hij zijn overhemd volledig dicht draagt, is volgens de directeur niet hetzelfde.

Volgens de specialist zou een moderner kledingvoorschrift echter iets anders luiden. “Het zou iets kunnen zijn als: je moet het gebied tussen je sleutelbenen en knieën bedekken en de tepels mogen niet zichtbaar zijn. Dit zou dan voor mannen en vrouwen gelden.” Aha!

Carriere
  • Reddit, Huffpost
  • iStock