Wat jouw slaappositie met je partner over je relatie zegt

Van spooning tot de rug aan rug-houding.

Verscheidene onderzoeken beweren dat je beter slaapt als je naast iemand ligt van wie je houdt. Dekengetouwtrek included. Daarnaast stellen psychologen dat jullie slaaphouding ook iets over jullie relatie kan onthullen. Liggen jij en je lief vaak tegen elkaar aan in bed? Of zoeken jullie juist de uiteinden van het matras op en liggen jullie met de ruggen naar elkaar toe?

Slaaphouding

Zijn we in diepe slaap? Dan neemt ons onderbewustzijn ons lichaam als het ware een beetje over. Daarom kan de manier waarop we met onze partner in bed liggen veel verklappen over de relatie. Wij sommen zes veelvoorkomende houdingen op en lichten toe wat het over jullie relatie kan vertellen.

1. Lepeltje-lepetje

Uit een studie gedaan door relatiepsycholoog Corrine Sweet blijkt dat maar een klein deel van de stellen lepeltje-lepeltje ligt, namelijk 18 procent. Volgens de psycholoog neemt een van beiden dan een ‘beschermende houding over de ander aan’. Lichaamstaal-expert Patti Wood vertelt aan Little Things dat dit ook laat zien dat de kleine lepel de ander vertrouwt.

2. De losse lepel

De losse lepel is eigenlijk hetzelfde als lepeltje-lepeltje liggen, maar in dit geval lig je niet strak tegen je partner aan, maar iets losser. Met name stellen die net bij elkaar zijn, liggen erg dicht tegen elkaar aan, maar de losse lepel zie je wat vaker als het stel al wat langer bij elkaar is. Volgens Paul Rosenblatt, de auteur van Two in a Bed: The Social System of Couple Bed Sharing is dit een prima positie voor optimale slaap. Wood vult weer aan dat het nog steeds laat zien dat de twee beschermend zijn naar elkaar toe.

3. De achtervolging 

Deze houding klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk hetzelfde als lepelen. Bij deze houding ligt een persoon aan zijn kant van het bed en rolt de ander naar diegene toe, waarbij als het ware iemand ‘achtervolgd’ wordt naar zijn kant van het bed. Volgens Samuel Dunkell, auteur van Sleep Positions: The Night Language of the Body, kan het zijn dat degene die ‘achtervolgd’ wordt, wat ruimte nodig heeft in de relatie.

4. De wirwar

Wanneer een stel in deze houding ligt, is het als het ware helemaal in elkaar verstrengeld en ligt het stel met de gezichten naar elkaar toe. Dit is een positie die niet veel voorkomt, maar wat nog weleens gebeurt nadat de liefde is bedreven of aan het begin van de relatie. Sommige stellen blijven altijd in deze houding liggen, maar volgens psychotherapeut Elizabeth Flynn Campbell is dat niet altijd positief. “Het kan dat het stel dan te veel met elkaar bezig is en te afhankelijk van elkaar is geworden om apart te kunnen slapen.”

5. De ontknoopte wirwar

Bij de ontknoopte wirwar vallen twee mensen op de hierboven omschreven manier in slaap, maar na tien minuten rollen beiden naar hun eigen kant van het bed. Slechts 8 procent van de stellen slaapt op deze manier en dit is veel beter voor je relatie dan in de wirwar blijven slapen. “Het is een compromis tussen intimiteit en onafhankelijkheid. Bij deze positie krijg je het beste van beide werelden”, licht Sweet toe.

6. De vrijheid geliefden

Bij deze houding liggen jij en je partner allebei met je hoofd naar de buitenkant toe en liggen jullie ruggen naar elkaar toe, maar niet tegen elkaar aan. Sweet licht toe dat dit een populaire keus is, 27 procent van de stellen ligt op deze manier in bed. Het laat volgens haar zien dat stellen zich verbonden voelen met elkaar, maar dat ze ook zelfverzekerd en onafhankelijk zijn in de relatie.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws