Met deze tips val je meer op tijdens het sollicitatieproces

In tijden van een pandemie lijkt de kans op een nieuwe baan een onmogelijke taak.

Het vinden van een baan kan op dit moment als een onmogelijke opgave voelen. Veel bedrijven hebben hun werknemers, vanwege de pandemie, moeten ontslaan. Gelukkig zijn er ook bedrijven die wel goed gaan en hun teams kunnen laten groeien. Hoe zorg je er dan voor dat je opvalt tussen de rest van de sollicitanten?

Moeilijke tijden

Hoewel het een moeilijke tijd is om van baan te veranderen, zijn er nog steeds kansen. “Het lijkt misschien een ongebruikelijke tijd om een nieuwe baan te zoeken, maar bedrijven nemen nog steeds werknemers aan voor functies en zoeken naar andere manieren om hun aanbod uit te breiden”, vertelt carrièredeskundige en CEO Kristen Keats aan Real Simple.

Voordat je begint met zoeken: take a deep breath. Hieronder een paar tips hoe je kunt opvallen tussen de rest.

Welke eigenschappen zijn belangrijk?

Nadat je je sollicitatiebrief hebt ingeleverd, wordt er gekeken wie er doorgaat naar de volgende fase. Het is dus van belang dat je indruk op je toekomstige werkgever maakt met je cv en motivatiebrief. Hieronder een paar eigenschappen waar recruiters vaak naar op zoek zijn.

  • Gemotiveerd
  • Flexibiliteit
  • Technisch aangelegd
  • Communicatief vaardig

Zo val je op

Door naar de volgende ronde? Dan heb je waarschijnlijk een virtueel sollicitatiegesprek. Ondanks dat dit 'makkelijk' lijkt, zou je toch op een paar dingen moeten letten. Komen ze:

1. Noem de interviewer bij zijn/haar naam
Lijkt simpel, toch? “Toch is het geen gangbare zaak, dus het valt op als je het wel doet. Niet alleen zullen ze zich herinneren dat je hun naam zei, het helpt je ook om de naam te onthouden”, zegt loopbaanadviseur Heather Livingston. Daarnaast geeft ze als tip om een goede luisteraar te zijn, zodat je effectief kunt reageren.

2. Ga in een rustige omgeving zitten
Het liefst voor een effen muur. Heb je dit niet? Zorg er dan wel voor dat je omgeving opgeruimd en netjes is. Nog een tip: zorg voor voldoende licht.

3. Stel gerichte vragen
Een virtueel sollicitatiegesprek zorgt er ook voor dat je het kantoor niet van binnen kunt zien. Laat merken dat je onderzoek hebt gedaan en dus al weet wat voor bedrijfscultuur ze hanteren. Stel liever gerichte vragen.

No go’s

Wanneer de arbeidsmarkt overspoeld wordt door ambitieuze professionals, kan een kleine fout al snel grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en te letten op je taalgebruik, acties én gewoontes. Hieronder een paar no go's.

1. Vergeet niet om de interviewer(s) te bedanken
Ook als het gesprek virtueel plaatsvindt, is iemands tijd waardevol. “Stuur achteraf een bedank mail. Richt je tot iedereen met wie je gesproken hebt, dus niet alleen de top of de recruiter.”

2. Zit er niet al te dik bovenop
Het is goed om een follow-up te doen als je enthousiast bent, maar pas op dat je niet over de grens gaat en daardoor needy overkomt. “Wacht minstens een week, voordat je contact opneemt met het bedrijf. Zorg er ook voor dat je bericht professioneel én respectvol is. Wees geduldig en pas eventueel je verwachtingen aan.”

Bron: Real Simple | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws