Is het verstandig om koffie te drinken voor een workout? 

We horen al enige tijd geluiden dat koffie een voordelig effect op je workout kan hebben. 

We werken, spreken af met vriendinnen en hebben daarnaast ook nog een huishouden te runnen. En daarnaast willen we eigenlijk ook ons lichaam fit houden door te sporten. We willen daarom zoveel mogelijk uit die workout halen en rumor has it dat koffie je sportprestaties kan verbeteren. Maar is dit wel echt zo?

Effect van koffie

Koffie en sporten blijken de powercombi te zijn om meer uit je workout te halen. Verschillende onderzoeken stellen dat je je prestaties kunt verbeteren als je een half uur voor het sporten een kop koffie drinkt. Let wel: het gaat hierbij om één kopje. Andere onderzoeken toonden aan dat te veel cafeïne een averechts effect heeft.

Benieuwd welke effecten koffie precies op je cardiosessie of krachttraining kunnen hebben? Wij sommen ze voor je op:

Het verbetert je snelheid

Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat koffie je snelheid kan verbeteren. Zo bleek uit een studie uitgevoerd in 2017 dat cafeïne je snelheid kan verbeteren als je iets 45 tot 8 minuten doet.

Het boost je kracht

Probeer je spieren te kweken? Ook dan kan het kopje bruine goud hieraan bijdragen. Uit een onderzoek uitgevoerd in 2018 blijkt dat cafeïne je maximale spierkracht kan ondersteunen. Volgens de onderzoekers waren atleten hierdoor in staat om betere prestaties te leveren bij het powerliften.

Wel moet er een teleurstellende kanttekening bij dit onderzoek worden geplaatst. De review werd namelijk alleen uitgevoerd onder mannen (what’s new?). Het kan daarom dat cafeïne een andere werking heeft op de spierkracht van vrouwen.

Het boost je uithoudingsvermogen

Wie weleens een HIIT-training volgt weet dat dit niet altijd makkelijk vol te houden is. Je partner in crime? Een koffietje. Cafeïne kan volgens onderzoek ervoor zorgen dat je anaerobe activiteiten langer volhoudt. Dit houdt simpelweg in dat je lichaam minder snel verzuurt bij inspannende activiteiten. Ook kan het ervoor zorgen dat je cardio-activiteiten beter volhoudt. Denk aan zwemmen, fietsen of hardlopen.

Het verminder spierpijn

Zo diep lopen squatten dat je amper naar de wc kunt? We’ve all been there. Een onderzoek uitgevoerd in 2013 toonde aan dat je spierpijn en stijfheid kunt verminderen als je voor de krachttraining cafeïne binnenkrijgt. Dit onderzoek werd (again) uitgevoerd onder mannen en het ging hierbij om een klein groepje. Helemaal zeker is het dus niet dat het helpt, maar je kunt het altijd proberen!

Bron: Greatist | Beeld: iStock

Laatste nieuws