Onthuld: door deze 3 sporten leef je langer

Wow...

sporten

Bewegen is al goed voor je, maar er zijn ook sporten die zo goed voor je zijn dat je langer blijft leven. Jazeker, uit onderzoek blijkt dat een paar sporten je levensverwachting nog verder kunnen verlengen. En het zal je misschien verbazen welke sporten dat zijn...

Langer leven

Uit een onderzoek van de Copenhagen City Heart Study (CCHS), dat gepubliceerd werd in Mayo Clinic Proceedings, blijkt dat het spelen van bepaalde sporten ervoor kan zorgen dat je langer leeft. De wetenschappers volgden maar liefst 8.577 mensen gedurende 25 jaar en ontdekten dat het spelen van één van deze sporten zelfs tien jaar aan het leven van de deelnemers toevoegde.

De top drie

Hoewel iedereen zo zijn voorkeur heeft qua sport en beweging, zijn er volgens de onderzoekers drie sporten aan te wijzen die je levensverwachting kunnen verhogen. Speel je voetbal? Dan zou je volgens de onderzoeksresultaten 4,7 jaar langer gezond kunnen leven. Bij badminton is dat 6,2 jaar en met stip op nummer één staat tennis. Als je regelmatig tennist, zou je maar liefst 9,7 gezonde jaren extra aan je leven kunnen plakken. Ook fietsen en zwemmen is ontzettend gezond, blijkt uit het onderzoek. Toch zorgen deze twee sporten voor iets minder extra jaren bovenop je levensverwachting, namelijk respectievelijk 3,7 en 3,4 jaar.

Deze resultaten bleven hetzelfde, ook nadat de onderzoekers corrigeerden voor andere aspecten, zoals opleidingsniveau, sociaaleconomische status en leeftijd. Toch betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat deze factoren niet een rol spelen in de levensverwachting, liet een van de co-auteurs van het onderzoek eerder weten aan The New York Times.

Sociale interactie

Volgens de onderzoekers heeft de top drie één belangrijk aspect gemeen: het zijn alledrie sociale sporten. Het verband tussen sociale interactie en een lang leven is dan ook erg duidelijk. Neem bijvoorbeeld de mensen die in de Blue Zones wonen (ook wel de langstlevende mensen ter wereld genoemd): een van hun pijlers van een lang leven is contact maken met anderen en sterke relaties onderhouden.

Racketsporten

Over het algemeen lijken racketsporten bijzonder goed in het verhogen van de levensverwachting. Dit kan deels komen door het sociale aspect, maar wellicht ook omdat ze fysiek uitdagend zijn en balans en mentale strategie vereisen, samen met bepaalde visuele en ruimtelijke elementen. Uit een ander onderzoek onder Koreaanse vrouwen van 60 jaar en ouder bleek tevens dat het spelen van tafeltennis een positief effect had op hun cognitieve functie. Tafeltennis verbeterde de gezondheid van hun hersenen meer dan wandelen, dansen of weerstandstraining. Dus: pak je badminton-, tennisracket of tafeltennisbatje er maar bij!

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • iStock