Waarom velen er zo naar hunkeren om weer op kantoor te werken

Dagje thuiswerken is leuk, maar álle dagen thuiswerken? Dat begint ons op te breken. 

Lees ook

Hoe lang werken we nu al vanuit huis? Gevoelsmatig zetten we onze carrière al jaren op deze manier voort. De realiteit is dat we nu een jaar thuiswerken en dat sommigen in dat jaar geen kantoor meer vanbinnen hebben gezien. En dat zijn we behoorlijk zat.

Weer naar kantoor

We hunkeren ernaar om weer naar kantoor te gaan. ’s Ochtends opstaan, ons klaarmaken voor de dag, werk verrichten terwijl we omringd zijn door collega’s, om vervolgens naar huis te gaan waar we dat werk volledig los kunnen laten. Tuurlijk, deze vlieger gaat niet voor iedereen op. Sommigen vinden het heerlijk om thuis te werken. Al wil een groot deel toch ook wel graag weer aan de slag op kantoor.

Uit onderzoek blijkt dat 39 procent van de volwassenen het liefst meteen weer buiten de deur zou willen werken als dat een mogelijkheid is, zelfs terwijl het gevaar van corona voorlopig nog niet is geweken. Dit zijn de redenen waarom sommigen staan te popelen om weer op kantoor te werken:

Thuis is te veel afleiding 

Het aanrechtblad dat nog vol staat met het ontbijt van vanochtend, de vloer die toch wel stoffig blijkt wanneer de zon naar binnen schijnt of simpelweg de was die nog gedaan moet worden. Thuis heb je veel meer afleidingen. Zelfs als je niet toegeeft aan die afleidingen (lees: een wasje draaien), word je wel de hele tijd geconfronteerd met dingen die je nog moet doen die niet werk gerelateerd zijn. Dit kan een onrustig gevoel geven en dat terwijl je je tijdens kantooruren graag op je werk wilt focussen.

Het werkt efficiënter

Heb je een vraag voor een collega? Dan moet je vanuit je thuiskantoor eerst die collega maar eens te pakken krijgen. Mailen, zoom’en, misschien zelfs sms’en. Het kan dan wel even duren voordat je een reactie krijgt. Op kantoor heb je hier minder last van. Je kunt gewoon naar collega x lopen om een bepaalde kwestie te bespreken en je kunt weer door.

Je kunt de faciliteiten van het kantoor benutten

Een goed bureau, een dito bureaustoel, goede koffie, een sterke wifi-verbinding, stookkosten die op de naam van je werkgever komen te staan en niet op die van jou. Op het kantoor kun je gebruik maken van alle faciliteiten die je baas je maar biedt. Thuis moet je jezelf hier toch in faciliteren en niet iedereen heeft daar de gelegenheid voor. Want waar zet je een goed bureau als je maar in een kleine woning woont?

Je doet meer je best voor jezelf

Don’t get us wrong, thuis zorgen we best goed voor onszelf. Alleen maken we van ons voorkomen een minder grote prioriteit. Toegegeven: sportleggings zitten heerlijk, maar we weten ook in welke outfit we ons het mooist voelen en voor velen is dat niet de work from home look.

Het is leuk om collega’s te zien

Beleefd tijdens een Zoom-chat vragen hoe het weekend was is heel wat anders dan het even face-to-face op kantoor te kunnen bespreken. We missen de gesprekken bij het koffieapparaat, we smachten naar pauzepraat en we willen weer vrijdagmiddagborrels organiseren.

Er is een betere scheiding tussen werk en privé

Op kantoor komen we om te werken, maar nu we vanuit huis werken is ook onze safe haven een plek waar we werken. We worden continu geconfronteerd met ons werk, omdat we een thuiskantoor hebben geïnstalleerd. Het wordt daarom makkelijker om ’s avonds toch nog even de laptop open te klappen. Het is zeker goed om een toegewijde werknemer te zijn, maar we moeten ook aan onze eigen rust en ontspanning denken.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook