Hoe gezond is kombucha eigenlijk voor je?

Het drankje is ook hier in Nederland steeds populairder aan het worden.

Kombucha kun je de laatste tijd vaak op een menukaart spotten. Het drankje zou een kalmerend effect op je darmen hebben. Maar wat is het precies? En hoe gezond is het? We zochten het voor je uit.

Kombucha

Misschien ben je al fan van het drankje. Maar voor degenen die het nog niet kennen: kombucha wordt gemaakt op basis van gezoete zwarte of groene thee wat gefermenteerd wordt. Door suiker, specifieke bacteriën en gist gaat de drank fermenteren. “Dit houdt in dat de suikers, door bacteriën, worden opgenomen en de drank een andere structuur krijgt. In de drank ontstaat dan een beetje koolzuur”, is te lezen op Leef Puur Natuur.

Volgens Dr. Neha Sha, onderzoeker in voedingswetenschappen, bevatten die specifieke bacteriën en gist in het drankje bevorderende eigenschappen voor je darmen. “Het bevat bacteriën, die volgens onderzoek het effect van probiotica kunnen hebben. Dit helpt je lichaam te beschermen tegen schadelijke micro-organismen. Een goede balans van gezonde bacteriën kan de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs de geestelijke gezond verbeteren”, legt Shah uit aan Bustle.

Is het gezond?

Kombucha heeft een paar verschillende gezondheidsvoordelen, namelijk:

  • Het bevat antioxidanten;
  • Het kan de werking van je darmen optimaliseren;
  • Het bevordert de spijsvertering;
  • Het werkt ontstekingsremmend;
  • Het ondersteunt het immuunsysteem;
  • En het is goed voor de huid.

Maar omdat het een gefermenteerde drank is, bevat alle kombucha ook sporen van alcohol. Vaak is dat alcoholpercentage 0,5% of minder. Daarnaast is het ook moeilijk vast te stellen of alle kombucha soorten dezelfde eigenschappen bezitten, waardoor er geen algemeen gezondheidskeurmerk op zit. Door de verschillende soorten eigenschappen, het alcoholpercentage én de hogere zuurtegraad, wordt daarom aangeraden om het dagelijks bij maximaal één glas van 150 ml te houden. Aha!

Bron: Bustle, Leef Puur Natuur | Beeld: Kelsey Curtis

Laatste nieuws