Dit zijn gezonde en minder gezonde eiwitbronnen voor je hormonen

Wist je dat sommige eiwitten beter zijn dan anderen als het gaat om je hormonale balans

eiwitbronnen hormonen

Als je eiwitten eet, gebruikt je lichaam de aminozuren hierin voor de aanmaak van bepaalde hormonen. Denk aan oestrogeen, insuline en schildklierhormonen. Wist je dat sommige eiwitten beter zijn dan anderen als het gaat om je hormonale balans?

Minder gezonde eiwitbronnen

Verschillende eiwitbronnen kunnen een ongunstige invloed hebben op je hormonen. Dit zijn drie eiwitbronnen die minder gezond zijn als het om je hormonen gaat:

1. Tarwe
De gluten in tarwe en andere granen kunnen voor je schildklier een probleem zijn. Hoe kunnen deze eiwitten invloed hebben op de kleine klier in je hals?

Dat komt doordat er een verband bestaat tussen de darmen en de schildklier. Dat is te zien bij mensen die de darmaandoening coeliakie hebben. Zij hebben ook een grotere kans om last van hun schildklier te krijgen.

Bij mensen met een aandoening aan hun schildklier kan een glutenvrij dieet de belasting op de schildklier verlagen.

2. Vis met veel kwik
Vis is een goede eiwitbron en vaak ook een bron van gezonde vetten. Soms kan vis echter een probleem zijn voor je hormonen. Het gaat dan om vis met een hoog kwikgehalte.

Kwik kan belastend zijn voor je schildklier. Je schildklier kan dit metaal namelijk opnemen en opslaan ten koste van jodium. Jodium is het mineraal dat belangrijk is voor een gezonde schildklier.

Kwik werkt ook als een xeno-estrogeen. Dat zijn stofjes die oestrogeen nabootsen in je lichaam. Hierdoor kan de oestrogeenbalans ontregeld raken. Ook zou kwik een effect hebben op het hormoon insuline.

Vissen die veel kwik bevatten, kun je dus beter vermijden als je je hormonen in balans wilt houden. Dit zijn een paar vissen met een hoog kwikgehalte:

- Tonijn
- Haai
- Zwaardvis

3. Graangevoerd vlees

Vlees is een goede eiwitbron, maar kan in sommige gevallen voor darmklachten zorgen en bijdragen aan hormonale disbalans. Dat kan gebeuren als je vlees eet van dieren die graan als voer hebben gehad en met hormonen zijn behandeld. Je kunt dan last krijgen van een opgeblazen gevoel of verstopping.

Wat je niet meteen merkt, is dat het oestrogeengehalte in je lichaam stijgt als je dit soort vlees eet. Heb je na het eten van vlees last van je darmen, dan kan het dus een goed idee zijn om vlees te kiezen van grasgevoerde dieren die niet zijn behandeld met hormonen. Wat ook kan helpen, is vaker een dagje vegetarisch eten.

Gezonde eiwitbronnen

Naast minder gezonde eiwitbronnen zijn er nog tal van eiwitrijke producten die een gezonde keuze zijn als je je hormonen in balans wilt houden. We zetten ze voor je op een rij.

1. Erwten
Anders dan veel andere plantaardige eiwitbronnen leveren erwten complete eiwitten. Dat betekent dat ze alle aminozuren bevatten. Alleen het aminozuur methionine vind je in wat mindere mate in erwten. Als je je maaltijd aanvult met bruine rijst, krijg je dit aminozuur trouwens in voldoende mate binnen.

Erwten hebben als voordeel dat je er niet snel een gevoeligheid voor ontwikkelt. Alleen als je wilt afvallen, kun je beter niet te vaak erwten eten omdat deze behoorlijk wat koolhydraten bevatten.

2. Vis met weinig kwik

Naast een aantal vissen met veel kwik zijn er nog genoeg vissoorten die minder kwik bevatten. Deze kun je dus prima kiezen als gezonde eiwitbron. Het gaat dan onder andere om de volgende vissoorten:

- Zalm
- Kabeljauw
- Forel
- Sardines
- Ansjovis
- Haring

Zet de vissen uit dit rijtje dus vooral op het menu als je gezonde eiwitten wilt binnenkrijgen. Maak bijvoorbeeld eens dit lekkere recept met zalm.

3. Hennepzaad

Hennepzaad is één van de best verteerbare plantaardige eiwitbronnen en levert ook nog eens alle negen essentiële aminozuren. Alleen de hoeveelheid lysine is wat aan de lage kant.

Ook zaden als chiazaad, zonnebloempitten en lijnzaad zijn gezonde eiwitbronnen. Daarnaast leveren ze gezonde vetten, zoals omega 3-vetzuren. Strooi ze over een salade, een smoothie of over de yoghurt. Of nog beter: maak eens chiapudding. Op Internet kun je allerlei lekkere recepten vinden.

4. Macadamianoten

Macadamianoten en andere eiwitrijke noten, zoals paranoten en walnoten, zijn prima leveranciers van gezonde eiwitten. Ook vezels, vetten, vitamines en mineralen vind je rijkelijk in deze gezonde voedingsmiddelen.

Het beste kies je ongebrande noten, want deze bevatten nog alle aminozuren die er in noten te vinden zijn.