Wanneer het tijd is om een stroeflopende vriendschap te verbreken 

En hoe je respectvol kunt breken met die ooit zo goede vriend(in).

Break ups zijn nooit makkelijk. Iemand die je lange tijd in je leven had, zal geen deel van je leven meer uitmaken. Dat is vaak pijnlijk en verdrietig. Normaal zou je hart luchten bij een vriend of vriendin, maar wat als je merkt dat juist die relatie niet zo lekker loopt?

Goede of slechte relaties

Of we nu willen of niet, aan alle goede dingen komt een einde. Ook die vriendschap die ooit zo natuurlijk aanvoelde, kan opeens voelen als een emotioneel blok aan het been. Is het einde van een vriendschap in zicht? Volgens relatiecoach Sam Owen zou dat maar zo kunnen. “Een einde van een vriendschap kan verdrietig en hartverscheurend zijn, maar het is een natuurlijk onderdeel van het leven”, vertelt ze aan Stylist. “We ontwikkelen ons niet altijd op dezelfde manier als een geliefde en verschillende invloeden kunnen ons leven en karakter veranderen.”

Het kan pijnlijk zijn om een relatie te beëindigen, of dat nu met een romantische liefde of met een ooit zo goede vriendin is. Bepalen wie we in ons leven willen hebben is een belangrijke manier van self-care. “Mensen hebben een effect op ons, of dat nu goed of slecht is. Door in je relaties te investeren, zorg je eigenlijk voor jezelf”, aldus Owen. “Als jouw relaties je gelukkig maken, moet je ze koesteren want ze zijn cruciaal voor je gezondheid.”

Wanneer verbreken?

In een relatie zijn een aantal zaken belangrijk: compassie, empowerment, waardering, respect, vertrouwen en behulpzaamheid. “Wanneer een van deze zaken mist, heb je geen gelukkige of gezonde relatie”, vindt Owen. Nu zijn we nog altijd mensen en mensen maken fouten. Wat een vriendschap kan maken of breken is de manier waarop iemand met die fout omgaat. Als iemand de fout niet erkent of het steeds weer doet, neemt dat veel vertrouwen weg en mist de fundatie voor een goede (vriendschappelijke) relatie.

Blijf altijd luisteren naar hoe je je op dit moment voelt. Als je al lang bevriend bent met iemand, is het makkelijk om te denken aan de persoon van vroeger. Nostalgie kan ervoor zorgen dat je vergeet hoe iemand nu is en welk gevoel diegene je op dit moment geeft.

Hoe beëindig je de vriendschap?

Als je een vriendschap gaat beëindigen is het belangrijk om eerlijk te zijn. En hoe je het gesprek ook wilt aangaan, ghost iemand niet! Het is beter om eerlijk uit te leggen waarom je een vriendschap niet meer ziet zitten.

Bedenk van tevoren wat je tegen de persoon in kwestie wilt zeggen. “De kans is kleiner dat je in een ruzie terecht komt als je je zinnen goed kunt construeren en niet boos overkomt.” Zeker wanneer een vriend(in) je vertrouwen heeft geschaad, is het goed om hierover na te denken. We zijn emotionele wezens en willen niet dat die emoties de overhand krijgen tijdens een lastig gesprek.

Wees altijd respectvol. Jij en die persoon hebben samen waarschijnlijk veel meegemaakt en het is goed om dat te onthouden tijdens jullie gesprek. Wees geduldig en leg de situatie opnieuw uit als iemand niet meteen begrijpt waarom je jullie relatie wilt verbreken.

Ook belangrijk: wees lief voor jezelf na de break en geef jezelf tijd om het verlies een plekje te geven.

Bron: Stylist | Beeld: Sex and the City

Laatste nieuws