Verliefd op iemand anders terwijl je in een relatie zit? Dit is wat je kunt doen

Verliefd worden is iets heel menselijk.

Verliefd worden is iets heel menselijk, iets wat je niet echt onder controle hebt. Maar wat gebeurt er als je in een relatie zit en iemand anders leuk vindt? Ben je dan automatisch een slecht persoon? Natuurlijk niet! Of je een bedrieger bent? Nee, dit hangt af van hoe je ernaar handelt en in wat voor soort relatie je zit.

Oogje op een ander

Waarschijnlijk is je partner de belangrijkste persoon in wie je geïnteresseerd bent. Maar dit betekent niet dat het erg is als je af en toe fantaseert op wie je nog meer zou kunnen vallen als je single was geweest. Volgens klinisch seksuologe, Dr. Martha Lee, is dit volkomen menselijk. Ook geeft ze aan Elite Daily aan dat het niet per se slecht is als je van je partner houdt, maar een oogje op iemand anders hebt.

“Het is normaal om bewondering te hebben voor, aangetrokken te voelen tot en verlangen naar mensen die mooi, slim, geweldig en zelfverzekerd zijn.” Hoe je met deze verliefdheid om gaat? Hierbij is het belangrijk om de bron van je aantrekkingskracht tot die andere persoon te achterhalen.

Achterhaal de aantrekkingskracht

Ondanks dat je een oogje op iemand anders dan je huidige partner hebt, bestaat de kans dat je niet echt iets met hem of haar wilt beginnen. Volgens Dr. Lee is het dan ook nuttig om jezelf af te vragen waar deze aantrekkingskracht echt over gaat. “Misschien bewonder je hoe zelfverzekerd deze persoon is en waar je echt naar verlangd is om zelfverzekerder te zijn. Vaak projecteren we op anderen wat we graag zouden willen zijn. We zien in anderen wat we missen of waar we aan moeten werken, wat het verlangen voedt om bij diegene in de buurt te zijn.” Als dit het geval is, dan is het zeer waarschijnlijk dat je gelukkig bent met je huidige partner.


Het is ook mogelijk dat die nieuwe crush je interesse heeft omdat je bezet bent. “Er is een psychologische component aan het willen wat we niet kunnen hebben. Hoe onbereikbaarder iemand is, hoe aantrekkelijker diegene lijkt”, geeft datingcoach Meredith Golden aan. Enne, alleen omdat iemand aantrekkelijk voor je is, betekent dit niet direct dat deze aantrekkingskracht ook écht iets romantisch of seksueel is.

Denk je dat je gelukkiger zou kunnen zijn met diegene waar je verliefd op bent geworden? Dat je verliefd bent op iemand anders, betekent niet direct dat je het automatisch moet uitmaken met je huidige partner. Volgens Leslie Beth Wish, klinisch psycholoog, zou je het pas uit moeten maken als je echt gelooft dat je partner niet de beste match voor je is. “Verliefd worden op iemand anders wanneer je in een relatie zit, kan zijn als eerst dessert eten en dan aannemen dat het hoofdgerecht net zo goed is.”

Hoe nu verder?

Als je eenmaal geanalyseerd hebt waar je verliefdheid vandaan komt en of je echt gelukkig bent in je huidige relatie, vraag jezelf dan af of het een goed idee is om het aan je significant other te vertellen. Hoewel elke relatie anders is, denkt Dr. Lee dat het oké is om je verliefdheid voor jezelf te houden, mits je niet bent vreemdgegaan. “Zolang je niets doet dat buiten je relatiegrenzen valt, is het oké om die gevoelens een tijdje niet te delen, vooral als je weet dat je huidige partner er misschien niet op een volwassen manier mee om kan gaan. Kortom, als het niet bevorderlijk voor je relatie is, is het misschien beter om je aantrekkingskracht tot een ander niet te bespreken, totdat je voor jezelf tot een oplossing bent gekomen.”

Voel je je wel genoodzaakt om je gevoelens open te bespreken met je partner? Dan is het belangrijk dat je hem of haar de tijd en ruimte geeft om dit nieuws te verwerken. En als je besluit dat je verder wilt gaan met je crush, dan is het sowieso van belang dit eerst te bespreken met je partner voordat je verder gaat handelen.

Hoe het ook wendt of keert, het is uiteindelijk aan jou om te beslissen wat je ermee doet en hoe je ermee omgaat.

Bron: Elite Daily | Beeld: iStock

Laatste nieuws