Dit zijn de 5 meest voorkomende fabels over een blaasontsteking

Spoiler: cranberrysap geneest de infectie niet.

blaasontsteking

Een blaasontsteking komt voornamelijk veel bij vrouwen voor. Zo schat men dat de helft van de vrouwen er minstens één keer in hun leven mee te maken krijgt. Auch! Ooit een branderig gevoel tijdens het plassen gehad? Dan weet je waarschijnlijk ook hoe pijnlijk een blaasontsteking kan zijn. Maar wist je dat er ook nogal veel fabels rondom urineweginfecties de wereld zijn ingeblazen? Welke dit zijn? We zetten ze voor je op een rij.

Blaasontsteking

Een bacteriële infectie is vaak de belangrijkste oorzaak van het krijgen van een blaasontsteking. Je kunt onaangename en zelfs pijnlijke symptomen, zoals een branderig gevoel bij het plassen, vaker naar de wc moeten zonder veel te moeten plassen, een troebele of zelfs een bloederige urine hebben en/of pijn in de bekken ervaren.

Maar het goede nieuws is dat als je eenmaal gediagnosticeerd bent met een blaasontsteking, dan is deze vrij makkelijk te behandelen. Thank goodness! Benieuwd naar de vijf meest voorkomende mythes? Scroll dan verder naar beneden.

1. Alleen vrouwen kunnen het krijgen

Vrouwen hebben inderdaad meer kans op een urineweginfectie dan mannen (vanwege de kortere plasbuis bij vrouwen, red.), maar dat betekent niet dat mannen er geen kunnen krijgen. Mannen hebben dus een langere plasbuis dan vrouwen, waardoor bacteriën moeilijker de blaas kunnen binnendringen. Maar het kan alsnog wel gebeuren...

2. Je vulva wassen met water en zeep kan het voorkomen

Nope, think again. Natuurlijk is het wel belangrijk om de buitenkant voorzichtig te wassen, maar ga liever niet in de weer met zeep, doekjes of een ander product dat beweert dat het je daar beneden fris laat voelen of ruiken. Doe je dit wel? Dan kan dat de natuurlijk pH-waarde en het bacteriële evenwicht in je vagina aantasten, waardoor je juist vatbaarder wordt voor infecties. Ai!

3. Je krijgt het omdat je een steamy nacht hebt gehad

Laten we vooropstellen dat een blaasontsteking niet besmettelijk is en dus niet overgedragen kan worden. Tijdens de geslachtsgemeenschap kunnen er wel bacteriën in de urinebuis worden 'geduwd', waardoor er dus een blaasontsteking na de sex kan optreden. Maar dat is niet de enige oorzaak.

Je hebt eerder kans om het te krijgen als je uitgedroogd bent (voldoende water drinken dus), je je urine te lang ophoudt of als je een medische aandoening zoals diabetes hebt. Je hoeft dus niet per se seksueel actief te zijn om een blaasontsteking op te lopen en daarnaast kan het op elke leeftijd voorkomen.

Veilig vrijen kan het risico op een blaasontsteking wel verkleinen, maar pas wel op voor condooms met een zaaddodend middel. Deze kunnen juist weer de kans op een infectie verhogen. Argh!

4. Cranberrysap geneest je blaasontsteking

Heb jij deze beroemde 'remedie' ook weleens gehoord? Het blijkt dat dit dus niet helemaal waar is. "Helaas is er geen specifiek wetenschappelijk bewijs dat het idee ondersteunt dat cranberrysap je van je blaasontsteking afhelpt", legt Dr. Andrew Vallance-Owen uit aan Stylist.

5. Het wordt veroorzaakt door de kou

Werd er vroeger ook tegen je gezegd dat je je altijd warm moest aankleden, omdat je anders een blaasontsteking kon oplopen? Ondanks dat het vaak in de praktijk gezegd wordt, is er wetenschappelijk weinig bewijs voor dat het echt zo is. Wel zouden je bekkenbodemspieren zich minder goed kunnen ontspannen door blootstelling aan de kou, waardoor je minder goed kan leegplassen. Hierdoor ontstaat de kans dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Aha!

Misschien ook voor jou:
Ai: thuiswerken kan een nadelig effect op je blaas hebben
Lifestyle
  • Stylist, Blaascentrum.nl
  • iStock