Is het nou wel of niet verstandig om je ex te feliciteren?

Helaas is er geen one-size-fits-all antwoord.

ex feliciteren

Een vraag waar je vast weleens over hebt nagedacht: moet je je ex een berichtje sturen op zijn/haar verjaardag? Helaas is er geen one-size-fits-all antwoord, want het hang van je situatie af. Maar is het verstandig? Er zijn een paar dingen die je zou moeten overwegen, voordat je een berichtje naar je ex stuurt.

Me, myself and I

Als je hart nog steeds gebroken is of je hebt nog stille hoop dat het goedkomt, dan is het misschien niet heel verstandig om een berichtje te sturen. Je gevoel zou namelijk nog meer gekwetst kunnen worden als het berichtje onbeantwoord blijft of als je een minder leuke reactie terugkrijgt dan dat je verwacht had. En volgens Clarissa Silva, gedragswetenschapper en relatie coach, zijn er bepaalde factoren die je moet overwegen voordat je je ex een happy birthday wenst. Zo laat ze aan Elite Daily weten dat je het beste zo min mogelijk tijd in je ex moet stoppen, richt liever die energie op empowerment van jezelf. Want: jezelf en je gevoelens komen namelijk op de eerste plaats. Hieronder 5 dingen die je jezelf eerst moet afvragen, voordat je een berichtje stuurt. Komen ze:

1. Waar hoop je op?

Als het je intentie is om de dag van je ex op te vrolijken, ga er dan zeker voor. Maar de kans is groot dat je hoopt op meer dan alleen "Bedankt!" te krijgen als antwoord. Zit er meer achter en hoop je op deze manier dat je relatie een tweede kans krijgt? Dan is het volgens Silva niet het beste idee om een berichtje te sturen. "Het lijkt onschuldig om je ex een fijne verjaardag te wensen, maar slechts een klein percentage van deze gestrande relaties werken de tweede keer ook echt." Dus voordat je op verzenden drukt, bedenk eerst wat je ware bedoelingen zijn.

2. Heb je nog steeds een afsluiting nodig?

Heb je nooit echt clossure gekregen na de breuk? Dan kan dit weleens de manier zijn. "Het kan helpen om heel duidelijk te zien waarom de relatie niet ideaal was", aldus Silva. Soms is opnieuw praten met je ex net wat je nodig hebt om de redenen van de breuk opnieuw te bevestigen, al is het maar voor jezelf. Een korte interactie kan je helpen herinneren aan de meest frustrerende eigenschappen van je ex. Aha!

3. Ben je er klaar voor om alleen vrienden te zijn?

Een platonische relatie met je ex hebben? Ja, dit kan! Het kost alleen wel tijd. "Niemand gaat van de ene op de andere dag van geliefdes naar vrienden. Om niet meer verliefd op elkaar te zijn, moet er een vaak een periode van ten minste 90 dagen zijn met nul of zeer beperkte communicatie, voordat je realistisch kunt evalueren of je echt een platonische relatie kunt hebben", aldus dating coach Samantha Burns.

4. Ben je de relatie aan het romantiseren?

Soms romantiseren we de relatie die we met onze ex hadden, vooral als we nog niet iemand anders tegen het lijf zijn gelopen of omdat we gewoonweg nog niet klaar zijn om te daten. Het is dan verleidelijk om je ex 'op te zoeken' door een berichtje op zijn/haar verjaardag te sturen. Probeer toch om deze verleiding te vermijden. "Je herinnert je alleen de dingen die een illusie van verbondenheid creëerden", zegt Silva. Ben je de laatste tijd de relatie aan het romantiseren? Denk dan aan de redenen waarom jullie niet meer samen zijn.

5. Ben je écht over je ex heen?

Zelfs als je alle romantische banden hebt verbroken, is het mogelijk dat een van jullie (of allebei) nog steeds romantische gevoelens heeft. Enne, deze kunnen weer naar bovenkomen door het sturen van een berichtje. Een break-up is nooit makkelijk, maar het is belangrijk om te onthouden waarom je relatie in eerste instantie gestrand is. Een verjaardagsberichtje naar je ex sturen is vaak onschuldig, maar als het je belemmert om over de break-up heen te komen dan is het waarschijnlijk beter om helemaal geen berichtje te sturen.

Misschien ook voor jou:
Verliefd op iemand anders terwijl je in een relatie zit? Dit is wat je kunt doen
Lifestyle
  • Elite Daily
  • Mathilde Langevin