5 redenen waarom je crush het rustig aan wil doen in de relatie

Het hoeft niet te betekenen dat hij of zij geen interesse heeft.

Crush rustig aan

In het begin van een relatie is alles spannend en leuk. Je bent hoteldebotel verliefd en ziet al een toekomst samen voor je. Dan is het heel vervelend als je crush op de rem trapt en zegt het rustig aan te willen doen. Hoewel het kan betekenen dat hij of zij geen relatie met je wil, hoeft dit zeker niet zo te zijn. Je crush kan ook déze redenen hebben om het rustig aan te doen in de relatie.

1. Meer tijd om een echte connectie op te bouwen

Met een sprintje ben je dan wel heel snel, je houdt dit niet lang vol. Je crush kan dan ook bang zijn dat een te snelle start van de relatie ervoor zorgt dat jullie geen goede en hechte band opbouwen. "Het is altijd een win-win-strategie om langzaam te beginnen, vooral in de beginfase van een relatie", vertelt datingcoach Lori Salkin aan Elite Daily. Op die manier kunnen jullie je band verder onderzoeken – en ervoor zorgen dat die band er überhaupt wel echt is.

Als je partner eerst aan jullie emotionele band wil werken voordat jullie intiem zijn, kan dit een teken zijn dat hij of zij die volgende stap echt serieus neemt. "Ik kwam er een tijdje geleden achter dat als ik te snel met een meisje naar bed ga, ik nooit de juiste band met haar vorm", deelt een man op het forum Reddit. "Ik moet zeker weten dat ik haar leuk vind, voordat ik die connectie maak."

Het hoeft dus zeker niet iets slechts te betekenen als je crush nog niet gelijk met je tussen de lakens wil duiken of het na een paar dates officieel wil maken. Het kan juist betekenen dat hij of zij jullie huidige én toekomstige relatie wil beschermen.

2. Onderzoeken of je iemand écht leuk vindt

Er is een verschil tussen je aangetrokken voelen tot iemand en iemand écht leuk vinden. Hoewel de twee vaak hand in hand gaan, kan intense aantrekkingskracht het vaak lastig maken om onderscheid te maken tussen gevoelens voor iemand hebben of gewoon met iemand naar bed willen. Zo'n sterke aantrekkingskracht kan er tot leiden dat je te snel in een relatie stapt, terwijl je niet zeker weet of de gevoelens er echt zijn.

Diepere gevoelens zoals liefde gaan verder dan aantrekkingskracht, vertelt psycholoog Lauren Fogel Mersy. "Van iemand houden betekent hem of haar kennen. Liefde is een vorm van intimiteit. En intimiteit vereist gekend en gezien worden."

3. Door te snel te gaan kun je red flags missen

Hoewel het niet slecht klinkt om je ongelooflijk aangetrokken te voelen tot je crush, kan het het moeilijker maken om potentiële probleemgebieden te herkennen. "Zogenoemde infatuation kan er ook toe leiden dat je informatie negeert die tegen die fantasie ingaat", vertelt Fogel Mersy. "Zoals het negeren van red flags of vroege tekenen dat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen."

Die red flags zijn belangrijk om op te letten in het begin van een relatie, vooral als je het gevoel hebt dat het te snel gaat. "Het is belangrijk dat wanneer dingen snel gaan, je bewust bent van de belangrijke gesprekken die je hebt en dat je niet alleen klaar bent om ze te voeren, maar ook dat je ze op het juiste moment in de relatie voert", raadt datingexpert Thomas Edwards aan. Anders kan het maar zo zijn dat je er down the road achter komt dat het niet zo'n goed idee was om zo snel in een relatie te duiken.

4. Zo kun je eerst aan jullie vriendschap werken

Men zegt weleens dat vriendschap de beste basis is voor een langdurige relatie. Volgens Salkin is een van de grootste voordelen van het rustig aandoen dat je eerst aan die vriendschap kunt werken. "In de meeste nieuwe relaties zijn jullie allebei vreemden. Net zoals toen je je beste vriend(in) of collega ontmoette – je begon langzaam en bouwde de vriendschap langzaam op. Hetzelfde geldt voor daten", aldus Salkin. "Je moet eerst een goede basis en vriendschap opbouwen. Als dat eenmaal is ontwikkeld, kan er romantiek ontstaan.

5. Door rustig aan te doen, kun je jezelf beschermen

Nog een reden waarom je crush het rustig aan wil doen? Zelfbescherming. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een 'rugtasje'. Een gehaaste relatie uit het verleden kan van invloed zijn op hoe iemand nu met daten omgaat. "Misschien heeft hij of zij zich eerder in een relatie gehaast die uiteindelijk slecht eindigde. Dus rustig aandoen is een manier om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt", legt Edwards uit. Je zult dus wat meer geduld moeten hebben, maar de zelfbescherming van je crush is ook positief nieuws voor jou. Zo kunnen jullie er beiden achterkomen of jullie voor elkaar willen gaan.

De waarheid is dat er geen haast is als het op liefde aankomt. De tijd nemen om een stabiele basis van vertrouwen en emotionele intimiteit op te bouwen voordat je je haast om het officieel te maken, kan uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Slow and steady wins the race.

Misschien ook voor jou:
Aha! Dit gebeurt er dus met je lichaam als je verliefd bent
Lifestyle
  • Elite Daily
  • Unsplash