Opgeblazen gevoel? Dit is waarom je daar tijdens warm weer meer last van kunt hebben 

Ook zomerse temperaturen kunnen een trigger zijn.

Een opgeblazen gevoel overkomt iedereen en het is niet altijd even makkelijk om vast te stellen waardoor het komt. Sure, een te grote of ongezonde maaltijd kan zoals we weten een grote rol spelen, maar blijkbaar kunnen hete temperaturen ook voor het ongemakkelijke gevoel zorgen.

Opgeblazen gevoel door uitdroging

Heb je het gevoel dat je sneller last hebt van een opgeblazen gevoel als het warm weer is? Dan zit dat vermoeden niet tussen je oren. Voedingsdeskundige Clarissa Lenherr legt aan Red Online uit dat ons lichaam reageert op warme temperaturen door meer te zweten. We verliezen hierdoor meer vocht en dat kan weer resulteren in uitdroging als je niet genoeg water drinkt. “Deze vermindering van water en elektrolyten die je verliest door te zweten, kan helaas een opgeblazen gevoel veroorzaken”, aldus Lenherr.

Wanneer uitdroging op de loer ligt, worden we vaak moe. Dit kan een opgeblazen gevoel indirect ook verergeren. Als we moe zijn, willen we ons energielevel vaak aanvullen met voeding. Of we dan voor de gezondste opties gaan? Vaak niet. Tijdens echt warme dagen willen we het makkelijk houden en neigen we sneller naar zoete of zoute snacks of caffeine. “Al deze voedingsmiddelen zijn bekende triggers en kunnen het opgeblazen gevoel verergeren.”

Wat te doen?

Niemand zit te wachten op een opgeblazen gevoel. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Probeer altijd, zeker op warme dagen, voldoende water te drinken. Sla niet een paar glazen achtereen naar achter, maar verdeel drinkmomenten over de hele dag om uitdroging te voorkomen. Vind je water op warme dagen maar saai? Dan kun je wat variatie aanbrengen door ongezoet kokoswater te drinken. Dit drankje is rijk aan elektrolyten.

Het is daarnaast ook wijs om trigger foods van je menu te schrappen. Onder andere bonen, kikkererwten, linzen, cafeïne, alcohol en frisdrank kunnen bloating veroorzaken. Wil je op de warme zomerdag toch wel graag een sangriaatje of andere cocktail drinken? Drink daar dan altijd een glas water bij.

Als het kwaad al is geschied, dan kan een kopje thee soelaas bieden. Het is misschien niet waar je zin in hebt op een warme dag, maar gember- en pepermuntthee kunnen je spijsvertering kalmeren en daarmee bloating verminderen. Wil je echt geen warm drankje? Laat de thee dan afkoelen, voeg wat ijsblokjes toe en have yourself a nice ice tea.

Bron: Red Online | Beeld: Polina Zimmerman

Laatste nieuws