Onthuld: moet je je lakens in de zomer nou wel of niet vaker wassen?

We zochten het voor je uit.

Hoewel het al weer een tijdje aan het regenen is in Nederland, voelt het buiten wel broeierig aan. In de zomermaanden zweten we, door de warmte en vochtigheid, over het algemeen meer. Je lakens en kussenslopen moet je sowieso het hele jaar goed wassen. Maar moet je dit in de zomerperiode eigenlijk vaker doen? We zochten het voor je uit.

Wassen

Het 'standaardprotocol' voor het wassen van je beddengoed is, volgens milieudeskundige Tonya Harris, ongeveer een keer per week. Maar er zijn een paar verschillende redenen waarom je het vaker zou moeten wassen in de zomer.

Allereerst zweet je in de zomer meer, wat kan leiden tot bacteriën en nare geurtjes. “Maar er kunnen ook allergenen, zoals pollen, met je meereizen naar binnen. Het vaker wassen zal je helpen om die allergenen, die symptomen kunnen veroorzaken, te verminderen.” Aha!

Hoe vaak?

Het is dus verstandig om je beddengoed in de zomer vaker te wassen. Maar om de hoeveel dagen zou dit dan moeten zijn? Volgens Harris kun je je lakens en kussenslopen het beste om de drie of vier dagen wassen. Dit zou volgens de milieudeskundige voldoende moeten zijn om bacteriën, geurtjes en allergenen op afstand te houden.

En wat nou als je een bovenlaken of een dunne deken gebruikt? Deze zou je net zo vaak moeten wassen als je lakens en kussenslopen. “Heb je dit bovenlaken op je deken en/of dekbed liggen? Dan kan dit elke vier tot zes weken gewassen worden, terwijl een dekbed ongeveer twee maanden op je bed kan blijven liggen. Daarna is het tijd om ook deze een wasbeurt te geven.”

De geruchten zijn dus waar: je zou je beddengoed dus meer in de zomer moeten wassen en dan met name je lakens en kussenslopen. Noted!

Bron: mindbodygreen | Beeld: Valeria Boltneva

Laatste nieuws