Hoe je een warme kruik zo veilig mogelijk kunt gebruiken

Tip 1. Gebruik géén kokendheet water.

warme kruik

Om je bed mee op te warmen, om menstruatiekrampen te verzachten of om vastzittende spieren wat te kalmeren: er zijn genoeg manieren waarop je een warme kruik kunt gebruiken. Mits je 'm goed gebruikt. Zo blijkt dat veel mensen een dergelijke kruik niet op de juiste manier gebruiken. Hoe het dan wel moet? Wij loodsen je er doorheen.

Het gevaar van kokend water

We houden een kruik vaak tegen ons lichaam aan. Dat zorgt ervoor dat we risico lopen op brandwonden. Brandwondenzorg Nederland stelt dat er best vaak slachtoffers binnengebracht worden met ernstige brandwonden die veroorzaakt zijn door een gescheurde of lekkende kruik. Iets wat daarom sowieso belangrijk is om op te letten, is dat je geen kokend water in je kruik giet. Water met een temperatuur van 100 graden Celsius vormt namelijk waterdamp. Giet je je kruik gelijk daarmee vol, dan is de kans groot dat hij openbarst. Wat kun je nog meer doen om ellende te voorkomen? Wij hebben een paar tips voor je.

Vullen en schudden

Ga je een kruik vullen, zet hem dan in de gootsteen. Laat hem tot ongeveer tweederde vollopen met water. Je laat daarmee genoeg ruimte voor de kruik over om uit te zetten (in verband met de waterdamp). Het water mag dus niet koken: er wordt aangeraden om water van ongeveer 60 graden Celsius te gebruiken. Zorg er vervolgens voor dat er zoveel mogelijk lucht uit de kruik is gelopen voor je hem sluit. Wil je zeker weten dat hij niet gaat lekken? Droog hem goed af, rol hem over een droog aanrecht en schud hem vervolgens nog even heen en weer (met de sluiting naar beneden!).

Onderhouden

Belangrijk om te onthouden, is dat je een kruik alleen mag opwarmen door er daadwerkelijk warm water in te doen. Zit er al water in? Giet hem dan altijd eerst leeg voor je er nieuw water in giet. Bijvullen is dus uit den boze. Zorg er daarnaast voor dat je een kruikenzak gebruikt. Het liefst niet eentje die er leuk uitziet, omdat kinderen daardoor kunnen denken dat het speelgoed is. Tot slot: onderhoud je kruik goed door hem geregeld schoon te maken en altijd te controleren of hij niet lekt.