Deels thuiswerken en deels op kantoor? Zo stel je een goed hybride werkplan op

Goede communicatie is key.

Langzaamaan keren we weer terug naar kantoor. Of we daar weer fulltime aan de slag gaan? Daar lijkt het niet op. Hybride werken, it is. Maar hoe pak je dat deels thuiswerken en deels op kantoor werken het beste aan?

Drie elementen

We werkten lange tijd vanuit huis. We weten dus hoe we thuis productief aan de slag kunnen, maar volgens carrière-onderzoeker Jim Harter betekent het niet dat de overgang naar hybride werken makkelijk is. Volgens de expert kan het deels op kantoor en deels thuis werken alleen slagen als werknemers en werkgevers trouw zijn aan de volgende drie elementen:

1. Zorg voor dezelfde verwachtingen

Er zijn verschillende manieren waarop je een 40-urige werkweek kunt verdelen in thuiswerken en op kantoor werken. Werk je om de dag op kantoor? Of werk je drie dagen achter elkaar op kantoor en de andere twee thuis? Bespreek met je manager op welke dagen je thuis aan de slag gaat, zodat daar geen onhandige situaties uit voortvloeien. Je wilt immers niet opeens horen dat je baas een afspraak met een belangrijke klant op kantoor heeft ingepland, terwijl jij in je work-from-home-kloffie aan je thuisbureau zit.

2. Plan een-op-eengesprekken in

Harter raadt aan om op z’n minst een keer in de week een goed gesprek met je manager in te plannen. Tijdens de pandemie kreeg je leidinggevende misschien niet altijd even goed mee hoe hard jij werkte en waar jouw kracht ligt. Voorkom dat je manager hier het zicht weer op verliest als jij deels thuis werkt. “Regelmatige contactmomenten helpen jouw manager om in te zien wat jouw sterke punten zijn, maar ook waar jij je nog kunt verbeteren”, vertelt Harter aan CNBC. Ook is het goed om tijdens die gesprekken de neuzen dezelfde kant op te hebben. Waar liggen jouw prioriteiten en waar liggen die van je manager?

3. Verantwoording afleggen

Het kan lastiger zijn om verantwoording af te leggen als je thuis werkt, zo ontdekten we allemaal al het afgelopen anderhalf jaar. Ook als je deels op kantoor werkt, kan het lastig blijven dit lastig blijven. Gelukkig is het niet zo lastig om verantwoording af te leggen aan je collega’s en vice versa. Harter raadt aan om bepaalde elementen in te bouwen, waarmee je het makkelijk kunt meten. Stel jaarlijkse (of maandelijkse) doelen en laat collega’s weten of je ze hebt gehaald. Mis geen deadlines en evalueer feedback van anderen. Ook is het aan managers om te zorgen dat het team zijn doelen behaalt, door bijvoorbeeld in trainingen te voorzien.

Bron: CNBC | Beeld: iStock

Laatste nieuws