Smile! Lachen op de werkvloer kan ervoor zorgen dat je productiever bent 

Lachen is goed voor je welzijn en voor je werk.

Hoewel er nog altijd veel voorzichtigheid bij gebaat is, werken we weer wat meer op kantoor. De Zoom-belletjes maken plaats voor in-person meetings en we kunnen weer met collega’s lachen op de werkvloer. Doe dat laatste ook vooral, want volgens experts kan het ten goede komen van je productiviteit.

Dopamine en serotonine

Thuiswerken is momenteel nog steeds wat de meesten doen. Wat inhoudt dat we minder tijd met collega’s doorbrengen. We lachen hierdoor minder en dat blijkt een gemiste kans te zijn. Lachen kan namelijk bepaalde neurotransmitters activeren, zoals dopamine en serotonine. Deze stofjes hebben een positief effect op je humeur.

Volgens professor Daniel Sgroi activeert lachen een soort netwerk in het brein dat verantwoordelijk is voor je focus en concentratie. Het resultaat: je kunt je beter concentreren als je even gelachen hebt. Wel is het belangrijk dat je oprecht om iets moet lachen. “Er is enig bewijs in de neurowetenschap dat jezelf dwingen tot lachen hetzelfde effect kan genereren, maar dit effect is veel minder sterk dan wanneer je oprecht lacht”, vertelt Sgroi aan CNBC.

Geluk en productiviteit

Uit een onderzoek gepubliceerd in 2015, waar Sgroi aan meewerkte, blijkt dat er een verband is tussen geluk en productiviteit. Lachen we op de werkvloer? Dan kan dit onze productiviteit boosten met wel 12 procent! De conclusie die Sgroi dan ook kon trekken is dat mensen harder werken als ze gelukkig zijn.

“Gelukkig zijn genereerd eigenlijk extra tijd”, vervolgt Sgroi. Een gelukkig persoon zou volgens de onderzoeker in een uur hetzelfde werk kunnen verrichten waar een ongelukkiger iemand 1 uur en 20 minuten voor nodig heeft.

Banden versterken

Sophie Scott, directeur van the Institute of Cognitive Neuroscience aan de University College London kan beamen dat lachen op de werkvloer een goede zaak is. Het kan namelijk ook het adrenaline- en cortisolgehalte verlagen, iets wat weer een stress verlagende werking heeft.

Daarnaast benadrukt ook Scott weer dat het gelukshormoon vrijkomt als je lacht. Ze vervolgt dat die endorfines helpen om een betere band met iemand te krijgen. “Het versterkt het gevoel van verbondenheid met mensen”, aldus Scott. Het is daarom belangrijk dat mensen die veel samenwerken ook met elkaar kunnen lachen. “Het is een goede manier om banden in een team te versterken en tegelijkertijd stress te verminderen.”

Bron: CNBC | Beeld: iStock

Laatste nieuws