Zo belangrijk is het om in elke levensfase aandacht aan je hormonen te schenken

Hormonen hebben namelijk grote invloed op je mentale en lichamelijke gezondheid.

hormonen

Niet alleen rondom je menstruatie en de menopauze heb je te maken met een shift in je hormonen. Iedere levensfase vinden er tal van natuurlijke schommelingen plaats in je hormoonhuishouding. Hormonen hebben namelijk grote invloed op je mentale en lichamelijke gezondheid. Wil je steeds goed in je vel zitten en je gezond en energiek voelen? Dan wil je zowel als twintiger, dertiger en veertiger aandacht aan je hormonen besteden.

Als twintiger

Als twintiger ben je al lang gewend aan je maandelijkse menstruatiecyclus, maar krampen kunnen een mogelijk nieuw fenomeen zijn. Dat je in deze levensfase last kunt krijgen van menstruatiepijn, kan te maken hebben met een toename van hormonen die prostaglandinen worden genoemd. Een disbalans in deze hormonen kan namelijk kramp geven. Je hebt dan een teveel aan prostaglandinen die krampen opwekken dan wel een tekort aan prostaglandinen die krampstillend werken.

Veel koffie, alcohol, suiker, stress en de pil kunnen je hormonen uit balans brengen, wat menstruatiekramp in de hand kan werken. Het mineraal magnesium en de vitamine B6 dragen juist bij aan een gezonde hormoonbalans, wat helpt om menstruatiepijn te verminderen.

Door voedingsmiddelen op het menu te zetten die deze voedingsstoffen bevatten, werk je effectief aan het verminderen en voorkomen van menstruatiepijn. Dit zijn voedingsmiddelen die magnesium dan wel vitamine B6 leveren:

• Avocado
• Bananen
• Donkere bladgroenten
• Eieren
• Noten
• Peulvruchten
• Rauwe cacao
• Schaaldieren
• Vis
• Zaden

Soms kun je als twintiger ook te maken krijgen met acné onder invloed van hormonen, stress, roken en het eten van zetmeelrijke voeding. Zorg dan voor meer ontspanning, stop met roken en zet voedingsmiddelen op het menu die rijk zijn aan vezels, eiwitten en gezonde vetten. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn verse groenten, vette vis en peulvruchten. Als hierdoor je hormoonbalans verbetert, heeft acné minder kans.

Als dertiger

Dit is een periode waarin je te maken kunt krijgen met het stresshormoon cortisol. Veel vrouwen ervaren in deze leeftijdsfase namelijk meer stress. Heb je een drukke baan of probeer je als moeder alle ballen in de lucht te houden? Dan ligt stress op de loer.

Een te hoog cortisol kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, slaapproblemen, een lage weerstand, maag- en darmklachten en gewichtstoename. Alle reden dus om iets aan de stress te doen. Hier lees je hoe je werkstress op een effectieve manier aanpakt.

Niet alleen werkdruk en andere verplichtingen kunnen stress geven. Ook hormonale veranderingen kunnen een duit in het zakje doen. Vanaf ongeveer je vijfendertigste kan het hormoon progesteron gaan afnemen. Dit kan zorgen voor gevoelens van stress en angst. Ook kan de afname van dit hormoon leiden tot een drogere huid, pigmentvlekken en fijne lijntjes.

Om stress en angst te verminderen, kunnen ademhalingsoefeningen helpen. Ook zijn er een aantal voedingsmiddelen waarmee je angst te lijf kunt gaan. Je huid kun je helpen door een hydraterende crème te gebruiken en je velletje met een goede zonnebrandcrème te beschermen tegen overmatige Uv-straling.

Als veertiger

Als veertiger kunnen de hormonen oestrogeen en progesteron gaan te schommelen. Dit kan het begin van de overgang zijn. De disbalans in hormonen kan allerlei overgangsklachten geven. Denk aan onregelmatige menstruatie, eetbuien, opvliegers en menstruatiekramp.

Ook kun je onder invloed van deze hormonale veranderingen last krijgen van buikvet, vergeetachtigheid en stemmingswisselingen. Met voeding en voldoende slaap kun je gelukkig een heleboel doen om deze klachten tegen te gaan.

Zo helpen omega 3-vetzuren en andere gezonde vetten om de vetverbranding te stimuleren. Zet daarom nu vooral vette vis, lijnzaad en kokosolie op het menu. Deze voedingsmiddelen werken ook nog eens heel verzadigend, zodat je minder last hebt van eetbuien. Lijnzaad zou daarnaast een gunstig effect hebben bij opvliegers.

Dezelfde omega 3-vetzuren in vette vis en lijnzaad zijn goed voor je stemming, net als probiotica. Deze laatste vind je bijvoorbeeld in zuurkool, kimchi en kombucha. In dit artikel vind je nog meer voedingsmiddelen die gelukkig maken. Doe er je voordeel mee in deze levensfase!

Lifestyle