Zo ga je om met collega’s die jou vaak onderbreken tijdens meetings 

Uit onderzoek blijkt dat met name mannen zich schuldig maken aan those interruptions.

Het kan een keer gebeuren, onderbroken worden tijdens een meeting. Zeker tijdens Zoom-belletjes en vertraagde videoverbindingen gebeurt dit nog weleens. Maar wat als die ene collega je steeds maar weer blijft onderbreken?

Mannen onderbreken vrouwen het meest

We worden allemaal weleens onderbroken. Soms is het the heat of the moment, soms is het gewoon een asociale collega. Uit onderzoek blijkt – surprise, surprise – dat vrouwen vaker worden onderbroken dan mannen. Het rapport Women In The Workplace toont aan dat vrouwen 50 procent van de tijd onderbroken worden tijdens vergaderingen. Ook ondervond 38 procent van de ondervraagden dat collega’s probeerden met de eer van hun ideeën te strijken.

Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door University of California, bleek dat het met name mannen zijn die vrouwen onderbraken tijdens meetings. Werd een vrouw onderbroken tijdens een vergadering? Dan werd dit in 96 procent van de gevallen gedaan door een man.

Wat te doen bij een onderbreking

Het probleem met die onderbrekingen is dat mannen nog altijd het idee hebben dat ze het recht hebben om dit te doen, zo vertelt consultant Patricia Seabright aan Stylist. “Ze zijn eraan gewend dat ze dit kunnen doen en ermee wegkomen”, stelt Seabright. “Mannen hebben op de werkvloer de neiging om te wedijveren, terwijl vrouwen de neiging hebben om samen te werken. Wanneer vrouwen communiceren, luisteren ze beter. Er is sprake van samenwerken en tweerichtingscommunicatie, hun interacties zijn meestal minder strijdlustig en vijandig dan die van mannen.”

Word jij regelmatig door een collega onderbroken? Dan raadt Seabright je aan om de volgende dingen te doen:

Wees direct

Gaat een collega weer met de spreektijd aan de haal, terwijl jij net aan het woord was? Wees dan meteen direct en laat diegene kalm weten dat jij wilt uitpraten. ‘Ik ben nu aan het woord’, of ‘Laat me eerst mijn verhaal afmaken’, zijn goede voorbeelden hiervan.

Kom voor jezelf op

Laat ook weten dat je het niet tof vindt dat iemand je onderbreekt. Ook dit kan short and simple: ’Ik zou het op prijs stellen als ik de kans krijg om mijn verhaal af te maken’.

Maak een deal

Het kan soms ook dat je geheel onbedoeld wordt onderbroken door die ietwat onhandige collega. Laat in dat geval weten dat hij of zij heus zijn punt nog wel kan maken. ‘Laat me mijn verhaal even afmaken, daarna wil ik graag horen wat jij te zeggen hebt.’

Maak een grapje

Honestly, het kan voor sommigen ongemakkelijk zijn om de aandacht weer op zichzelf te vestigen na een onderbreking. Gelukkig kom je met humor een heel eind. ‘Wacht nog even, ik moet nog tot de punchline komen’, is een voorbeeld. Wel werkt een grapje alleen als je sowieso al regelmatig grappen maakte, anders kan het alsnog awkward of sarcastisch overkomen. Good luck!

Bron: Stylist UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws