Hoewel koolhydraatloos eten onder medische begeleiding bij bijvoorbeeld epilepsie en diabetes kan helpen, is het voor de meeste mensen geen goed idee. Dit is waarom de meeste mensen beter kunnen stoppen met het vermijden van koolhydraten.
Koolhydraten zijn een primaire energiebron
Net als vetten en eiwitten behoren koolhydraten tot de zogenoemde macronutriënten die onze organen als brandstof gebruiken om te kunnen functioneren. Je hebt koolhydraten dus gewoon nodig om alles in je lichaam goed te kunnen laten werken.
Voordat koolhydraten bruikbaar zijn voor ons lijf, moet ons lichaam ze nog wel even omzetten in glucose. Dit kunnen onze organen direct als brandstof gebruiken. Zo hebben onze hersenen hebben een constante aanvoer van glucose nodig. Krijgen we te weinig koolhydraten binnen, dan kunnen we last krijgen van moeheid, duizeligheid, futloosheid en hoofdpijn.
Gezonde koolhydraten leveren veel gezonde voedingsstoffen
Als je fruit gaat vermijden omdat je zo min mogelijk koolhydraten wil binnenkrijgen, loop je veel gezonde voedingsstoffen mis. Denk aan vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld vitamine C in kiwi, kalium in bananen en vitamine A in mango. Vermijd je deze gezonde producten, dan kunnen op den duur tekorten ontstaan.
Koolhydraten zijn belangrijk voor ons zenuwstelsel
Koolhydraten zijn van belang voor een goede werking van ons zenuwstelsel. Ze dienen niet alleen als energiebron. Koolhydraten zorgen ook voor bepaalde reacties in ons zenuwstelsel, waardoor dit allerlei processen in ons lichaam kan regelen. Denk aan de bloedstroom, bloeddruk en de activiteit van gladde spieren en klieren.
Koolhydraten zijn belangrijk voor ons welzijn
Koolhydraten dragen ze bij aan de aanmaak van het gelukshormoon serotonine in onze hersenen. Ga je koolhydraten vermijden, dan kan dit leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Hoeveel koolhydraten hebben we nodig?
Hoeveel koolhydraten we dagelijks nodig hebben, hangt af van onze leefstijl en onze gezondheid. Als we actief zijn of veel sporten, hebben we meer koolhydraten nodig. Als we overgewicht of diabetes hebben, moeten we juist uitkijken met koolhydraten.
Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de kwaliteit van de koolhydraten is van belang voor onze gezondheid. Snelle koolhydraten, zoals suikers, neemt ons lichaam razendsnel op. Hierdoor piekt onze suikerspiegel en ook de hoeveelheid insuline. Dit is het hormoon dat je cellen stimuleert om vet op te slaan en te stoppen met het verbranden van vet. Op den duur kan dit proces leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen.
Gezonde koolhydraten hebben dit effect niet omdat ze slechts langzaam door ons lichaam worden opgenomen. Voorbeelden van gezonde koolhydraten zijn groenten, fruit en volle granen. Voor een goede gezondheid zet je dus vooral gezonde koolhydraten op het menu en laat je producten met snelle koolhydraten zoveel mogelijk staan.
Snelle koolhydraten leveren wel energie, maar zorgen dus voor een schommelende suikerspiegel en vetopslag. Als je suikerspiegel steeds piekt en daalt, heeft dat trouwens ook invloed op je energiepeil en humeur. Denk maar eens aan de zogenoemde suikercrash na het eten en drinken van koolhydraatrijke producten als koekrepen en energiedrankjes.
Hoe zit het als ik overgewicht heb?
Als je overgewicht hebt, dan is het belangrijk om te letten op je inname van fruit en granen. In dat geval eet je beter niet meer dan twee stuks fruit per dag. Ook volkoren granen kun je dan beter met mate eten. Net als peulvruchten, want deze bevatten ook behoorlijk wat koolhydraten.
Zodra je op een gezond gewicht bent, kun je deze producten weer geleidelijk aan je eetpatroon toevoegen. Tot die tijd vervang je een deel van de koolhydraten door eiwitrijke producten en gezonde vetten. Als je wilt weten hoe je dat doet, lees dan dit artikel.
- Annemiek | Puur Figuur
- Cottonbro