Moet je aan je nieuwe baas vertellen dat je lijdt aan een depressie?

Vooral omdat het je niet tegenhoudt om naar werk toe te gaan.

Je bent onlangs begonnen met je baan bij een nieuw bedrijf, superleuk. Alleen wat nou als je kampt met een depressie? Moet je dit dan aan je nieuwe baas vertellen? Vooral omdat het je niet tegenhoud om naar werk toe te komen. We zochten het voor je uit.

Psyschische problemen

Volgens Jo Lamble, klinisch psycholoog, is een depressie niet anders dan een lichamelijke aandoening zoals chronische migraine. “Als je af en toe last hebt van een slopende migraine, dan zou je er waarschijnlijk geen probleem mee hebben om vrij te vragen als deze hoofdpijn komt opzetten.” Daarnaast geeft ze aan dat werkplekken steeds beter worden in het erkennen van psychische problemen.

Wel of niet zeggen?

De klinisch psycholoog adviseert om nog even niets te zeggen. Wat nou als je je te depressief voelt om te gaan werken? “Vraag dan of je thuis mag werken of neem een ziektedag op, maar leg later wel aan je leidinggevende uit waarom je ziek was.”

Volgens Lamble is het dan een goed moment om uit te leggen dat je lijdt aan een depressie en dat je er over het algemeen goed mee om kunt gaan, maar dat het soms ook slopend kan zijn. “Stel je baas gerust dat je van je werk houdt en dat je hoopt dat hij/zij en het bedrijf het zullen begrijpen dat een depressie het soms moeilijk maakt om te functioneren.”

Wat nou als je nieuwe baas je hierin niet steunt? “Dan moet je misschien overwegen om van baan te veranderen. Het is voor niemand goed om in een omgeving te zitten waarbij geen begrip wordt getoond voor psychische problemen”, aldus Lamble.

Bron: Body+Soul | Beeld: iStock

Laatste nieuws