Hoe lang kun je wachten met een antwoord als je een baan aangeboden krijgt?

Zo ga je professioneel met die situatie om. 

Een baan aangeboden krijgen is natuurlijk altijd vleiend. Na het sturen van een sterke motivatiebrief en het voeren van verscheidene sollicitatiegesprekken is het fijn om als geschikte kandidaat beschouwd te worden. Maar wat als je toch niet helemaal zeker bent van de job?

Nadenken over het aanbod

Gelukkig hoef je bij de meeste bedrijven niet á la minute te reageren op een job offer. Maar of je nu van plan bent om de functie te accepteren, af te wijzen of om erover in onderhandeling te gaan, het is belangrijk om altijd professioneel te blijven. Als je meer tijd nodig hebt om een beslissing te maken, durf hier dan ook over te beginnen.

“Op het moment dat je van baan verandert, verander je je gehele leven en je toekomst, daarom is het belangrijk om goed na te denken, zodat je er zeker van bent dat die nieuwe baan de juiste zet voor jou is”, vertelt carrièrecoach Phoebe Gavin aan Huffpost.

Strakke deadlines

Het is heel logisch dat je even wilt nadenken over een nieuwe baan, maar hoeveel tijd mag je hiervoor gebruiken? Je hebt vaak het gevoel dat je niet te lang moet wachten, maar Gavin stelt dat je je niet onder druk gezet moet voelen om te antwoorden. Het gebeurt weleens dat een werkgever vraagt om antwoord te geven in 48 uur. Volgens de carrière-expert doen bedrijven dit om ‘kunstmatige urgentie’ te creëren.

“Bedrijven creëren strakke deadlines, zodat je geen tijd hebt om andere aanbiedingen af te wachten als je nog meerdere sollicitaties hebt lopen”, legt ze uit. Na een sollicitatieproces wil een werkgever immers dat hun uitgekozen kandidaat de baan accepteert en zo snel mogelijk begint.

Hoeveel tijd tot jouw antwoord

Volgens Jocelyn S. Lai, global head of talent acquisition bij Duolingo, is het het beste als jij en het bedrijf samen een deadline stellen voor jouw antwoord. Op deze manier ontstaan er geen verkeerde verwachtingen over wanneer jij uitsluitsel geeft. Heb jij nog andere sollicitaties lopen en wil je die eigenlijk graag afwachten? Dan raadt Lai aan om hier transparant over te zijn.

Volgens Gavin is het heel redelijk om een week de tijd te krijgen om na te denken over een baanaanbod. Volgens haar is dit genoeg tijd om met andere factoren rekening te houden. Denk aan een eventuele verhuizing, een andere werk-privébalans of andere nog lopende sollicitaties.

Heb je meer tijd nodig? Vraag hier dan niet om, maar laat weten dat je meer tijd nodig hebt en laat weten wanneer zij jouw antwoord kunnen verachten. Op deze manier weet een bedrijf ook waar ze aan toe zijn. Als een bedrijf hier geen begrip voor heeft? Vertel hen dan dat het een belangrijke keus is die je niet wilt overhaasten.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws