Dit is hoe vaak je je make-upkwasten eigenlijk moet schoonmaken

We weten heus wel dat je die kwasten regelmatig moet schoonmaken, maar doe jij dat ook daadwerkelijk?

Kwasten wassen

Ons gezicht reinigen we elke ochtend en avond, vaak doen we dan ook nog eens aan double cleansing. Maar het schoonmaken van onze make-upkwasten – waarmee we ons gezicht ook aanraken – blijft nog weleens uit. En daar doe je je huid geen plezier mee.

Vieze make-upkwasten

Niet alleen zien schone make-upkwasten er een stuk fijner uit, ook werken ze veel beter. Ophoping van vuil, olie en make-up kan de haartjes namelijk verzwaren. En dat levert niet het beste resultaat op voor je make-up look. Denk aan streperige foundation en vlekkerige blush en bronzer.

Daarnaast is het ook nog eens funest voor je huid om je make-up met vieze kwasten te doen. "We weten dat er bacteriën en schimmels in kwasten groeien", vertelt dermatoloog en oprichter van huidverzorgingsmerk Dr. Loretta Loretta Ciraldo aan Glamour UK. Die bacteriën kunnen samen met het al eerdergenoemde vuil en olie leiden tot puistjes en zelfs dermatitis.

Schoonmaken

Gewetensvraag: hoe vaak maak jij je make-upkwasten schoon? De kans zit er dik in dat je dit niet vaak genoeg doet. Volgens visagist Kasey Spickard zou je je kwasten eigenlijk na elk gebruik moeten desinfecteren met een vloeibare reiniger. Kom je hier niet aan toe? Dan is één keer in de week goed schoonmaken de bare minimum.

Daarnaast is het volgens Kasey een absolute must om je make-upkwasten eens in de twee weken een goede scrub te geven. En sla je make-upsponsjes ook zeker niet over tijdens deze schoonmaakklusjes. Sponzen zijn namelijk nóg vatbaarder voor bacteriën dan kwasten. Scrubben maar!

Beauty
  • Glamour UK, Grazia
  • iStock