Surprise, surprise: blijkbaar leef je langer als je veel tijd doorbrengt met vriendinnen

Wisten we natuurlijk al lang, maar leuk dat de wetenschap er nu ook over uit is.

vriendinnen

Het is geen rocket-science dat het goed voor je is om vriendinnen te hebben. Vrienden kunnen ons nieuwe inzichten geven, ons een luisterend oor bieden én ze kunnen ervoor zorgen dat je langer leeft. Dat is tenminste het geval volgens de wetenschap.

Effect op het geheugen en bewustzijn

Onder verschillende ouderen deden onderzoekers van de Northwestern University een grootschalig onderzoek. Tijdens dit onderzoek werd er gekeken of er een verband is tussen sociale contacten en de gezondheid van een mens. De deelnemers mochten een vragenlijst invullen over hun fysieke- en psychische welzijn. De kandidaten werden in twee groepen verdeeld: de ‘super-ouderen’ en de ‘gemiddelde ouderen’. Uit het onderzoek bleek al dat de super-ouderen, ook wel 80+ extraordonaire genoemd, in tegenstelling tot de gemiddelde ouderen een heel goed geheugen hadden en een bijzonder goed cognitief bewustzijn.

Veel sociale contacten

Het grootste verschil in de levensstijl tussen de twee groepen is vooral de grote sociale kring die de super-ouderen door de jaren heen om zich heen hadden verzameld. Deze groep gaf aan bevredigende vriendschappen te hebben, mensen waar ze echt op kunnen bouwen. Op de andere vlakken, bijvoorbeeld autonomie, activiteit en doelen in het leven, scoorden de kandidaten gemiddeld hetzelfde.

Eerder onderzoek toonde deze conclusie ook al aan. Uit een studie van William J. Chopik bleek dat vriendschappen, en voornamelijk hechte familiebanden, een bijzonder goede invloed hebben op de gezondheid op langere termijn. Zo zegt Chopik in zijn onderzoek: “We kiezen onze vrienden zelf, omdat we erop vertrouwen dat ze een positieve invloed op ons leven zullen hebben. Ze geven ons goed advies, omdat ze het beste met ons voorhebben.” Dankzij deze hechte vriendschappen hebben we volgens Chopik minder kans op hartaandoeningen, diabetes type 2, artritis en dementie. Direct maar weer een gezellig vriendinnen weekend plannen, dus!

Misschien ook voor jou:
Tekenen dat jij en een vriendin uit elkaar groeien
Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • Elevate