Dit zijn de vragen die momenteel het meest worden gesteld tijdens een sollicitatie 

De vragen hebben te maken met jouw functioneren tijdens corona. 

sollicitatie

Corona is de wereld nog lang niet uit, maar langzamerhand keren we wel weer terug naar kantoor. Ook voor sollicitatiegesprekken geldt dat ze weer vaker fysiek plaatsvinden. Deze gesprekken verlopen veelal zoals je gewend bent, maar recruiters hebben wel een paar nieuwe vragen voor je.

Coronagerelateerde sollicitatievragen

Iedereen die in Nederland een vaccin wil, heeft daar nu de kans toe gehad. Daarnaast trekt de economie weer aan en willen werkgevers meer personeel aannemen. Toekomstige bazen willen niet alleen weten hoe goed jij bent in je functie, maar ook hoe jij functioneert in een pandemie. Houd daarom rekening met de volgende vragen:

Hoe functioneer jij met minimale supervisie?

Tijdens corona moesten werkgevers er maar op vertrouwen dat hun personeel thuis net zo hard werkte als op kantoor. Hiernaar wordt momenteel ook gevraagd tijdens sollicitaties. Sollicitatie-expert Daniel Space werkte 20 jaar in HR en vertelt aan Huffpost waar recruiters nu naar vragen. “In verband met corona stellen we veel vragen die te maken hebben met je werkstijl tijdens corona. Die gedragslijn kan vertellen of iemand in staat is om succesvol op afstand te werken.”

Welke aanpassingen heb jij op werkgebied moeten maken door corona?

Werkgevers worden enthousiast van mensen die zich goed kunnen aanpassen en flexibel zijn. Deze vraag zal dan ook zeker terugkeren tijdens een sollicitatiegesprek, maar dan met een coronahaakje. “Veel sollicitanten wordt momenteel gevraagd naar hun aanpassingsvermogen”, weet Jessica Hernandez, coach loopbaanontwikkelingen. “Hoe hebben ze zich tijdens corona aangepast op het werk en welke voorbeelden kunnen ze geven om hun aanpassingsvermogen te tonen.”

Niet iedereen was zo fortuinlijk om de coronacrisis door te komen met een baan. Verloor jij door de pandemie je werk? Vertel dan welke nieuwe skills je hebt geleerd in die periode, bijvoorbeeld door een onlinecursus te volgen.

Hoe sta je erin om weer op kantoor te werken?

Een van de meest voorkomende vragen op dit moment? Dat zijn vragen over de locatie waarop iemand het liefst werkt. Wees altijd eerlijk wanneer jou deze vraag wordt gesteld. Als je liever thuis werkt, zeg dan niet dat het oké is om op kantoor te werken. Zo voorkom je dat je in een lastige situatie terechtkomt als je wordt aangenomen voor de job. Succes!

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Carriere
  • Huffpost
  • iStock