Tess Milne over haar feminisme: ‘Ik denk dat ik voor sommige mannen wel intens kan zijn’ 

"Ik ben een zieke feminist en daar ben ik heel trots op."

Lees ook

Niet alleen duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij documentairemaker Tess Milne, ook feminisme is voor haar erg belangrijk. In de nieuwe Marie Claire vertelt ze er meer over.

Passie voor duurzaamheid

Het groene vuur, zoals Tess Milne haar passie voor duurzaamheid noemt, begon te branden toen ze een samenwerking aanging met JustDiggit, een organisatie die regenwater opvangt door op grote schaal halvemaanvormige gaten te graven. “Daarnaast was het ook een stukje bezorgdheid, omdat het zo niet langer door kan gaan”, vertelt Tess daarover in de nieuwste Marie Claire. “Toen ik kinderen kreeg, kwam het in een stroomversnelling en kreeg duurzaamheid mijn volledige focus. Ik dacht: wat voor toekomst hebben zij anders.”

Lifestyle changes

Sindsdien heeft Tess meerdere lifestyle changes doorgevoerd. “Ik ben heus niet het meest duurzame meisje van de klas, maar ik heb wel echt dingen veranderd in mijn leven. Ik eet bijvoorbeeld geen vlees meer, koop zelden meer iets nieuws, ik heb een hybride auto, een elektrische scooter en zonnepanelen op mijn dak.” Een keuze waar ze honderd procent achterstaat. “Ik merk dat het me meer rust geeft en daardoor gelukkiger maakt.”

Feminisme

Naast haar passie voor duurzaamheid, heeft ook het feminisme een prominente plek in haar hart. “Ik ben een zieke feminist en daar ben ik heel trots op.” Het was Tess’ moeder die dit vuur in haar aanwakkerde. “Mijn moeder groeide op in een gezin met alleen maar jongens, wat best intens was. Vanuit haar heb ik een heel sterk gevoel van onafhankelijkheid en het opkomen voor je rechten meegekregen.”

“Het woord ‘feminist’ heeft een beetje een slechte reputatie gekregen, maar daardoor wil ik alleen maar harder roepen dat ik er eentje ben. Ik denk dat ik voor sommige mannen wel intens kan zijn. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om gelijkwaardigheid van vrouwen én mannen, maar als ik denk aan hoeveel generaties vrouwen onderdrukt zijn geweest, vind ik best dat wij even wat harder mogen roepen. We bewegen de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet.”

Meer lezen? In de nieuwste Marie Claire gaat Tess dieper in op haar duurzame levensstijl, de documentaire Slow Travel die ze met vriend Tim Dekens maakte over duurzamer reizen en vertelt ze meer over haar relatie met man Ties. De nieuwste Marie Claire ligt vanaf vandaag in de winkel!

Bron: Jill Waas | Beeld: Renske Meinema | Styling: Ashley Veraart | Haar en Make-up: Jitske Serné | Assistent Styling: Anaïs van Oekel

Laatste nieuws

Zie ook