Jada Pinkett Smith deelt krachtige boodschap over haarverlies: ‘Ik en alopecia gaan vrienden worden’

Een empowering boodschap voor (zwarte) vrouwen die net als Jada dealen met haarverlies. 

Jada Pinkett Smith

In 2018 deelde ze voor het eerst dat ze kampte met haarverlies en sinds dat moment bleef Jada Pinkett Smith updates geven over haar alopecia. Gisteren was opnieuw zo’n moment.

Open over alopecia

Afgelopen woensdag deelde de actrice opnieuw een video op haar Instagram van haar haarverlies. Wie de video vluchtig bekijkt, zal de belangrijke boodschap erin misschien missen, maar het korte fragment is wel degelijk empowering. Zo deelt ze lachend een deel van haar hoofd waar geen haar meer groeit en dat eruitziet als een lijn.

“Op dit moment kan ik alleen maar lachen”, begint Jada haar video terwijl ze haar hoofd betast. “Zoals jullie allemaal weten struggle ik met alopecia en opeens op een dag… kijk naar deze lijn. Moet je zien!” De actrice vervolgt dat het van de een op andere dag op haar hoofdhuid verscheen. “Dit gaat wat lastiger worden om te verbergen, dus ik dacht, ik deel het gewoon, zodat jullie er geen vragen over gaan stellen.”

Het lijkt erop dat Jada niet bij de pakken neerzit en er het beste van maakt. Ze grapt er zelfs over. “But you know, mama gaat er wat strassteentjes op doen. Ik ga een kroontje voor mezelf maken. Dat is wat mama gaat doen.”

Acceptatie en empowering

Ook de omschrijving van haar Instagrampost maakt duidelijk dat ze haar alopecia volledig probeert te accepteren. “Ik en deze alopecia gaan vrienden worden… punt!”

Jada kampt alweer verscheidene jaren met alopecia, officieel alopecia areata. Bij deze haaraandoening worden personen plotseling gedeeltelijk kaal, waarbij vooral de haren op het hoofd uitvallen, maar ook de wimpers en wenkbrauwen kunnen aangetast worden. In 2018 sprak Jada hier voor het eerst over tijdens een aflevering van Red Table Talk.

Alopecia is een auto-immuunziekte die iedereen kan treffen. Wel is het zo dat het veel vaker voorkomt bij zwarte vrouwen. Zo vertelt dermatoloog Crystal Aguh, die zich specialiseert in haarverlies, dat bijna 50 procent van de zwarte vrouwen een vorm van haarverlies ervaart. We kunnen daarom alleen maar hopen dat Jada's openheid een positief effect heeft op (zwarte) vrouwen die ook met alopecia of ander haarverlies kampen.

Celebrity
  • Stylist, Alopecia Vereniging
  • BrunoPress
  • Instagram