Julia Roberts eerlijk over het ontbreken van vrouwelijk perspectief in verfilmde verhalen

'Ik denk dat geschiedenis heel makkelijk herschreven wordt in de mannelijke vorm.'

Lees ook

Actrice Julia Roberts ziet het steeds vaker gebeuren: series en films die een verhaal van vroeger vertellen, maar waar het vrouwelijke perspectief mist. Zo ook in haar nieuwe serie Gaslit, waar ze de rol van Martha Mitchell speelt. Op het filmfestival Cannes spreekt ze zich tijdens een interview met Variety uit over de serie en het gemis.

Martha Mitchell

In de serie Gaslit wordt het verhaal van de Watergate-affaire verteld, een schandaal in de jaren 70 waarbij bleek dat de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1972 niet eerlijk was verlopen. Hoewel het een belangrijke gebeurtenis is geweest, wordt er niets over Martha Mitchell verteld in de verhalen over Watergate. Roberts, die de rol van Martha Mitchell speelt, ziet dit ook en legt uit waarom dit steeds gebeurt.

“Ik denk dat het komt omdat ze vrouw is, dus ze hebben haar uit het verhaal gehaald. Nixon kon haar niet uitstaan, hij heeft zelfs gezegd dat er zonder Martha Mitchell geen Watergate-schandaal zou zijn gebeurd. Ik denk dat geschiedenis heel makkelijk herschreven wordt in de mannelijke vorm.” Martha had volgens Roberts een unieke rol, want ze was met John Mitchell getrouwd die voor de president werkte. “Ze had ook haar waarheid, die in strijd was met de waarheid van haar man en de baas van haar man, die toevallig de president was, en ze was niet verlegen om haar mening te uiten. Ik was dol op haar.”

Gelijkheid

Hoewel Julia Roberts een hoop rollen op haar naam heeft staan, ziet ze ook een verschil bij collega’s in het vak. “Het is grappig als we proberen te praten over gelijkheid voor vrouwen”, zegt ze. “Ik denk dat het niet deel uitmaakt van deze gecompartimenteerde heldendaden van ‘betere delen voor vrouwen boven de veertig’. Niemand heeft het ooit over betere rollen voor jongens boven de veertig”, aldus de actrice aan Allure.

Bron: Variety, Allure | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook