Oeps: waarom we de naam van onze ex soms verwarren met die van onze huidige partner

Hoewel het niet leuk is, is er wel een logische verklaring voor.

Erg leuk is het niet wanneer je partner jou opeens bij de naam van diens ex noemt. Maar zorgelijk? Dat is het blijkbaar ook niet. Een professor legt uit waarom we de namen van onze ex en onze huidige partner soms met elkaar verwarren.

Groeperingen

Je hebt vast weleens gehoord over een scenario waarin een partner iemand per ongeluk bij de verkeerde naam noemde. Misschien is het je zelf ook weleens overkomen. En hoewel het niet leuk is, blijken dit soort miscommunicaties niet zorgelijk te zijn, zo beweert professor David Rubin van de Duke University. Zo blijkt uit een onderzoek dat hij verrichte dat we mensen in ons onderbewustzijn 'groeperen' aan de hand van de relatie die we met ze hebben.

"Hoewel je huidige partner het misschien geen leuk idee vindt dat hij of zij in dezelfde groep zit als je ex, is het wel logisch dat we onze significant others in dezelfde groep onderverdelen", vertelt psychotherapeut Hannah Martin aan Metro UK. De verkeerde naam uitspreken is daarom niets zorgelijks. "Het is simpelweg de bedrading van je hersenen die op dat moment een storing heeft en onbewust de verkeerde naam uit de 'juiste groep' kiest."

En ergens klinkt de theorie van de groeperingen wel logisch. Is het jou als kind bijvoorbeeld niet eens overkomen dat jij je leerkracht papa of mama noemde? Als kind deel je meesters en juffen vaak in dezelfde categorie als je ouders in: mensen met gezag en verantwoordelijkheid over jou.

Andere verklaringen

Daarnaast is er ook nog een andere reden waarom je per ongeluk de naam van je ex kunt noemen, in plaats van de naam van je huidige lief. Psychotherapeut Jade Thomas vertelt dat het ook te maken kan hebben met 'tijdelijke afleiding'. "Heb je ooit geprobeerd iets op te schrijven, terwijl je naar iets anders luisterde, waardoor je niet-gerelateerde woorden opschreef?". Als je ergens diep in verzonken zit, of je wordt ergens anders door afgeleid, kan het ook dat je daardoor de verkeerde naam noemt. Oftewel: maak er geen biggie van als jij of je partner een keer de verkeerde naam noemt. Het is alleen maar menselijk.

Bron: Metro UK | Beeld: Ron Lach