Zo reageren celebs op het schrappen van recht op abortus in de VS

'Mijn hart is gebroken vandaag.'

Lees ook

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het recht op abortus geschrapt. Eerdere uitspraken die het recht op abortus veiligstelden zijn vernietigd, waardoor de abortuswetgeving weer in handen komt van de staten. Celebs reageren massaal op dit historische besluit.

Recht op abortus

Na 50 jaar komt er in de Verenigde Staten een einde aan het grondwettelijke recht op abortus. Dit betekent dat staten voortaan zelf mogen bepalen wat hun wetten zijn, en hangt het af van waar je woont of je legaal toegang hebt tot een abortus of dat je er een enorme geldboete voor kan krijgen. Zo’n twintig staten (waar de Republikeinen aan de macht zijn) overwegen een soortgelijk verbod. Een zwarte bladzijde voor Amerika, die (helaas) laat zien dat vrouwen nog steeds niet overal dezelfde rechten hebben.

Hart is gebroken

Michelle Obama, de vrouw van voormalig president Barack Obama, heeft via Instagram uitgebreid gereageerd op de situatie. “Mijn hart is gebroken vandaag”, begint ze het emotionele bericht. “Mijn hart is gebroken voor de mensen in dit land die net hun grondrecht hebben verloren om weloverwogen keuzes te maken over hun eigen lichaam.”

“Dit moment is moeilijk, maar ons verhaal eindigt niet hier. Het kan zijn dat het voelt alsof we nu niks kunnen doen. Maar dat kunnen en moeten we wel doen”, gaat ze verder. Obama sluit af met bemoedigende woorden: “Onze harten zijn gebroken vandaag, maar morgen moeten we opstaan en de moed vinden om het goede Amerika te creëren dat we allemaal verdienen. Ik weet dat we dit samen kunnen doen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Michelle Obama (@michelleobama)

Reacties

Ook veel andere celebs laten van zich horen op social media. Onder meer Bella Hadid en Lizzo delen protestborden op hun feed. De zangeres laat zelfs weten dat ze een miljoen dollar van haar upcoming tour zal doneren aan goede doelen rondom abortusrechten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lizzo (@lizzobeeating)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bella 🦋 (@bellahadid)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Karlie Kloss (@karliekloss)

Ook modelabels laten massaal van zich horen. Zo deelt Gucci een foto van een model met de tekst ‘my body, my choice‘ op de rug. Het merk komt op voor gezondheidszorg als fundamenteel mensenrecht. “Vandaag en elke dag zullen we blijven vechten voor vrouwenrechten en vrijheid voor iedereen.”

“Abortus is gezondheidszorg en een mensenrecht. Iedereen verdient zijn fundamentele recht om controle te hebben over zijn eigen lichaam en leven”, zegt ook Alexander Wang.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @gucci

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door alexanderwang (@alexanderwangny)

Abortuswetgeving

De Amerikaanse rechters behandelde de abortuswetgeving vanwege een zaak van de staat Mississippi. Die staat wil al sinds 2018 dat abortus na vijftien weken zwangerschap wordt verboden. Zij verloren eerder een rechtszaak die in de staat was aangespannen door een abortuskliniek. Later verloren ze opnieuw een zaak bij een hogere rechter. Begin december kwam de zaak bij het Hooggerechtshof terecht, die gisteren met deze historische uitspraak kwam.

Bron: Grazia, LINDA.nl, NOS, Instagram | Beeld: Brunopress, Instagram

Laatste nieuws

Zie ook