Aanpassingen in het arbeidsrecht: dit verandert er voor jou

De informatieplicht breidt uit en het wordt makkelijker om een tweede baan te hebben.

Pregnant businesswoman talking to her employees at office

Je hoeft geen jaren aan werkervaring te hebben om te weten dat zaken op de werkvloer niet altijd helder of netjes worden afgehandeld. Aanpassingen in het arbeidsrecht, die gisteren en vandaag ingaan, moeten dat helpen voorkomen.

Vanaf 1 augustus: Uitbreiding informatieplicht

Als je ergens aan de slag gaat, dan verwacht je een duidelijk overzicht van wat je doet, wat je ervoor terugkrijgt, en hoe de boel geregeld is. Toch? Helaas gaat dat niet altijd even soepel. Hierom wordt de zogeheten informatieplicht uitgebreid. Binnen een maand na ingang van je contract móet je werkgever enkele zaken duidelijk voor je op papier hebben staan. Denk aan loon, manier van uitbetaling, werkplek, opleidingsbeleid, pensioenregelingen, verlofmogelijkheden, opzegtermijn, en arbeidsduur per dag of week. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vanaf 1 augustus: Gratis scholing

Moet jij opleidingen of trainingen volgen om je baan goed te kunnen doen? Dan mag het niet zo zijn dat je dat uit eigen zak betaalt. Ook geldt dat dit soort scholing onder werktijd moet kunnen. Dat betekent dus dat je niet aan het einde van een lange werkdag ook nog de studieboeken in hoeft te duiken. Kortom: eist jouw baas dat je buiten werktijd een training volgt die je zelf moet betalen? Dan kun je aan de bel trekken, want dat is niet meer toegestaan met de nieuwe arbeidsrecht-regels.

Vanaf 1 augustus: Baan erbij

Ook geldt dat je vanaf vandaag makkelijker een tweede baan moet kunnen nemen. Veel werkgevers verbieden dit namelijk in hun contracten. Dat betekent dat je niet zomaar vrijwilligerswerk kunt doen of een extra zakcentje mag verdienen in je eigen tijd. Vaak staat in je contract dat je hiervoor specifiek toestemming moet hebben. Maar dat verandert dus. Vanaf nu moet je werkgever een duidelijke, objectieve reden hebben om zulke nevenwerkzaamheden te weigeren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om gezondheid of veiligheid. Maar ook zaken als belangenverstrengeling of het beschermen van gevoelige bedrijfsinformatie kan hier een goede reden voor zijn. Een situatie waarbij een tweede baan of vrijwilligerswerk bij voorbaat is uitgesloten, mag niet meer voorkomen.

Vanaf 1 augustus: Rust en regelmaat

Niet alle banen hebben een simpel negen-tot-vijf-ritme. Denk bijvoorbeeld aan werk op oproepbasis. Het kan behoorlijk wisselen wanneer je aan de slag moet. Dat is niet altijd even handig, en hierom wordt dit strakker aan banden gelegd.

Werkgevers zijn nu verplicht om je goed te informeren over wanneer je verplicht bent op te komen dagen, en in welke gevallen je een oproep mag weigeren. Zo’n oproep moet minimaal 4 dagen van tevoren worden gedaan. Sta je ingeroosterd en word je binnen die 4 dagen afgezegd? Dan heb je alsnog recht op loon.

Vanaf 2 augustus: Ouderschapsverlof

Vanaf vandaag verandert ook het aanvragen van ouderschapsverlof. Die moet je dan namelijk minimaal twee maanden van tevoren op papier aanvragen. Hierbij moet je duidelijk laten weten hóe je de verlofuren waar je recht op hebt, wilt opnemen. Alleen wanneer er echt kritieke werkzaamheden binnen een bedrijf mee in gevaar komen, mag zo’n verzoek worden afgewezen. In dat geval moet de werkgever met jou in gesprek gaan om bijvoorbeeld een andere spreiding van de verlofuren af te spreken. Dat moet uiterlijk vier weken gebeuren voordat je verlof ingaat.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock