Waarom worden de dagen in september ineens zo snel korter?

Het wordt iedere dag een stuk eerder donker dan de dag ervoor.

Lees ook

De zomer ligt helaas echt achter ons. De dagen worden niet alleen kouder, maar ook in rap tempo korter. Hoe kan het eigenlijk dat dat in september altijd extra hard lijkt te gaan?

Ineens veel kortere dagen

“Wat wordt het alweer vroeg donker hè?” Deze zin horen we de laatste dagen weer regelmatig in onze omgeving. We must admit: we hebben het zelf ook al een paar keer gezegd. Niet zo gek, want we zitten alweer aan het eind van september en de herfst is aangebroken. Toch gaat het nu ineens snel. Een paar weken geleden konden we nog toch laat buiten zitten, maar dat is er nu niet meer bij. Hoe kan het toch dat die dagen ‘ineens’ op zo’n hoog tempo korter worden?

De verklaring

Na de langste dag van het jaar, 21 juni, wordt het altijd sneller donker. Daar merken we in juni nog niet zoveel van, maar nu gaat het ineens rap. Aan het begin worden de dagen langzaam korter, maar het gaat sneller naarmate we dichterbij de herfst komen. Er is een logische verklaring voor.

De korte dagen hebben namelijk te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Ook het feit dat de aarde een beetje schuin staat, speelt een rol. De positie van onze planeet bepaalt de seizoenen en daarmee ook de daglengte. In de winter staat het noordelijk halfrond van de zon af gericht en is de hoek groter. In de zomer staat dat halfrond juist naar de zon toe en is de hoek kleiner. Daardoor hebben we langer zon.

Daadwerkelijk korter

Het verschil tussen de winter en de zomer verandert niet met een constante snelheid. Het voelt dus niet alleen alsof de dagen plotseling een stuk korter worden, dat ís ook daadwerkelijk zo.

Op het moment dat de zon recht op de evenaar schijnt (wat ook wel de equinox wordt genoemd), verandert de hoek sneller. Dat moment vindt twee keer plaats: rond 23 september en rond 21 maart. Een snelle verandering van de hoek betekent automatisch een snelle verandering van de daglengte. De komende paar dagen is het dus nóg sneller donker en later licht. Er is echter ook goed nieuws: na deze week is de snellere verkorting van de dagen voorbij en worden ze met kleinere stapjes korter.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook