Waarom willen we ons kapsel eigenlijk dramatisch veranderen na een break-up?

Dit wil je weten over het zogenoemde 'break-up hair'.

Heb je momenteel een relatiebreuk te verwerken en voel je de sterke behoefte om je haar kort te knippen? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de vrouwen hun lokken knipte of verfde na een break-up. Maar waarom voelen we die sterke behoefte eigenlijk wanneer een relatie strandt?

Uit elkaar gaan

Een break-up gaat gepaard met ontzettend veel emoties. Verdriet is er een van, woede vaak ook, maar je kunt tijdens het verwerken van de relatiebreuk ook opeens de behoefte voelen om de schaar in je lokken te zetten.

Therapeut Dr. Terri Orbuch legt uit dat mensen die een relatiebreuk ervaren, los willen komen van de relatie door afscheid te nemen van emotionele triggers die verband houden met de ex-partner en de relatie. “Emotionele triggers zijn mensen, dingen, objecten, plaatsen én kapsels die je terugbrengen naar de herinneringen en gevoelens die je in de relatie had”, legt Dr. Orbuch uit aan Mane Addicts. “Kapsels kunnen dus een van die dingen zijn die je herinneren aan het verleden of je vorige relatie. Als je uit elkaar gaat, verander je je haar zodat je geen herinnering meer aan het verleden hebt.”

Behoefte aan verandering

Dr. Orbuch weet dat mensen vaak de behoefte voelen om hun routine om te gooien als hun relatie voorbij is. “Ze willen iets anders doen, of een routine doorbreken die nog verbonden is aan het verleden en hun vorige relatie”, weet de therapeut. Naar verandering snakken betekent overigens niet dat je drastische veranderingen moet doorvoeren, zoals een nieuwe baan, nieuwe huis of zelfs nieuwe woonplaats. “Kleine veranderingen kunnen je ook goed over jezelf doen voelen”, vervolgt Dr. Orbuch. “Je kunt jezelf daardoor ook in een ander daglicht zien. Een verandering zo simpel als een nieuw kapsel kan daarin al goed genoeg zijn!”

Bron: Mane Addicts, All things Hair | Beeld: BrunoPress 

Laatste nieuws