Zo ga je financiële ontrouw binnen je relatie tegen

We zeggen het wel vaker: communication is key.

Naast emoties en tijd speelt geld een grote rol binnen elke relatie. Of je nou graag cadeaus voor je partner koopt of graag leuke dingen met diegene doet: er gaat een hoop geld in zitten. Als een van beiden financiële informatie achterhoudt, kan dat dan ook echt voelen als vreemdgaan en je relatie behoorlijk beïnvloeden.

Belangrijke gesprekken

"Of je nu wel of niet besluit om je financiën met die van je partner samen te voegen, je financiële situatie heeft effect op je relatie", vertelt relatie-expert Maya Maria Brown aan Well + Good. "Als je partner bijvoorbeeld heel luxe op vakantie wil en verwacht dat jullie de rekening delen, terwijl dat niet binnen jouw budget ligt, dan moeten jullie praten over de financiële aanpak van de vakantieplanning. Ook als je bijvoorbeeld een erfenis krijgt en van plan bent daar een deel van te doneren, terwijl je partner wil dat je het houdt voor jullie toekomst, is het tijd voor een discussie."

Financial infidelity

We weten allemaal wel dat financiële openheid belangrijk is in een relatie. Maar moet je dan daadwerkelijk alles op dat gebied met je partner delen? En wanneer kunnen we spreken van financial infidelity? Die term wordt gebruikt voor een situatie waarin je bewust financiële informatie achterhoudt voor je partner en hen op die manier misleidt, aldus financiële coach Dasha Kennedy. Ook als de misleiding niet per se de bedoeling is, is er alsnog sprake van financial infidelity, op dezelfde manier waarop flirten als emotioneel vreemdgaan kan worden gezien.

Omdat iedere relatie anders is, is er geen vaste regel voor de manier waarop financiën binnen een relatie geregeld moeten worden. Daarom is het zo belangrijk om er aan het begin van je relatie uitgebreid over te praten met je partner, aldus Brown. Heb je schulden? Wees daar eerlijk over. Ook is het handig om meteen te praten over je uitgavenpatroon. Door er meteen open over te zijn, voorkom je dat je partner zich later afvraagt waarom je bepaalde informatie hebt achtergehouden.

Schaamte of wantrouwen

Waarom zijn sommige mensen eigenlijk geneigd om bepaalde financiële informatie voor hun partner te verbergen? Als het gaat om schulden, is schaamte volgens Brown de grote boosdoener. Mensen zijn dan bang dat hun partner hen anders zal behandelen of zelfs zal verlaten als de schulden eenmaal zijn ontdekt. Als het gaat om een erfenis of ander bedrag op een spaarrekening, is het vaak zo dat mensen hun partner niet genoeg vertrouwen om die informatie te delen. "Een financiële meevaller zoals een erfenis, of een uitdaging zoals een schuld, kan invloed hebben op het leven van je partner", aldus Brown.

Meteen bespreken

Volgens Kennedy kun je het gesprek het beste beginnen met het bespreken van je uitgavenpatroon. "Als je weet wat financiële risicofactoren zijn voor je partner, en of ze impulsief of juist doordacht geld uitgeven, kunnen jullie samen een plan maken voor investeringen, het afbetalen van eventuele schulden en het beheren van jullie rekening." Op die manier krijg je alles meteen helder en voorkom je onnodige en vervelende discussies over geld. Bovendien bouw je zo een betere connectie met elkaar op. "Geld speelt een grote rol in het succes van je relatie, want die openheid laat zien dat een koppel op een effectieve manier kan communiceren over gevoelige onderwerpen." Tijd voor een goed gesprek dus.

Bron: Well and Good | Beeld: iStock