Interessant: dit zijn de belangrijkste dealbreakers in een relatie

Van persoonlijke interesses, ambities tot grotere thema's zoals een wereldconflict.

Er zijn natuurlijk genoeg vissen in de zee, en als je eenmaal beet hebt hoop je dat die vis ook echt zo leuk is als je denkt. Maar wat als je partner ineens heel anders denkt? Of heel andere principes heeft? Met name deze dealbreakers vinden we belangrijk.

De Stamhouder

NPO deed onderzoek naar dealbreakers in relaties, en keek daarbij ook naar het verschil in de jaren 70. Dit deden ze in het kader van de nieuwe serie De Stamhouder, waar Ellen (Sallie Harmsen) erachter komt dat Alexander (Matthijs van der Sande Bakhuyzen) verzweeg dat zijn familie een naziverleden heeft en verbreekt ze daarop het contact.

Interesses en ambities

Opvallend is dat jongeren tegenwoordig minder kritisch zijn als het aankomt op persoonlijke interesses. Zo geeft 64 procent aan wel met iemand te daten als die persoon voor de rivaliserende voetbalclub is. Dit was in de jaren 70 nog maar 45 procent. En 68 procent van de respondenten gaat nu eerder een relatie aan met iemand met een andere muzieksmaak. Dit was vijftig jaar geleden nog 41 procent.

Ook ambities zijn belangrijk, en staat het 84 procent van de jonge generatie tegenwoordig in de weg als hun ambities niet serieus worden genomen. In de jaren 70 was dit voor nog maar 68 procent het geval.

De grote dealbreakers

Maar tegenovergestelde standpunten over grotere thema’s zijn nog steeds een even grote dealbreaker. Want 45 procent van de jonge generatie en 52 procent van de oudere generatie geeft aan geen romantische relatie te starten met iemand die een tegenovergestelde kant kiest in een wereldconflict.

Voor beide generaties staat het daarbij evenveel in de weg als diens partner de persoonlijke klimaat standpunten tegenspreekt, namelijk 30 procent.

Bron: NPO | Beeld: iStock

Laatste nieuws