Weinig vrouwen in de IT: ‘Het grootste obstakel is toch de biases tegen vrouwen’

Technologie niet voor vrouwen? Think again!

Profile side photo of concentrated skilled web expert afro american girl sit evening desk use computer netbook work java script html back-end algorithm in workstation workplace

Dat de tech-wereld een mannenwereld is, dat is misschien niet nieuws. Nog steeds is de balans tussen mannen en vrouwen oneerlijk, en dat verschil begint eigenlijk al in de schoolbanken. Marie Claire sprak hierover met Raisa Ghazi op The Self-Made Summit, die zich met haar non-profit organisatie 'High Tech Tea' inzet voor het vrouwvriendelijker maken van de tech-wereld.

Raisa Ghazi

Raisa Ghazi is niet alleen ondernemer, maar ook global public speaker over inclusief leiderschap en vrouwelijk leiderschap. Onlangs is ze erkend door Forbes als leider in haar veld en door de SER Topvrouwen. Daarom de aangewezen persoon om ons meer te vertellen over de verdeling van mannen en vrouwen in de tech-wereld.

ont-link-tool url="https://marieclaire.nl/artikel/511383/check-deze-soft-skills-zouden-op-je-cv-moeten-staan/"]

Want ook in die branche is er aan vrouwen geen gebrek, toch? Ondanks dat lijkt het erop alsof er met vrouwen geen rekening wordt gehouden. Raisa: "In de technologie zijn er op dit moment heel veel risico’s die komen kijken bij het ontwikkelen van o.a. Artificial Intelligence, blockchain, IoT, zelfsturende auto’s. En als we nu kijken wat er al gemaakt is, dan komen we er keer op keer achter dat die zaken niet naar iedereen inclusief zijn. Vrouwen zijn community driven, risico avers, ze maken ethische beslissingen. En als je dat al in gedachten houdt, dan is dat eigenlijk al heel raar dat we vrouwen niet meer betrekken in de technologie, maar op zoek gaan naar andere oplossingen. Dat is de eerste oplossing: vrouwen erbij betrekken."

Raisa sprak tijdens The Self-made Summit over de principes van een Women’s Leadership Strategy. Beeld: Kirsten van Santen

Biases tegen vrouwen

Aan motivatie geen gebrek, maar toch lijkt het erop dat er vanaf het begin al sprake is van een gap. Ze legt uit: "Het grootste obstakel is toch de biases tegen vrouwen, die in de hele maatschappij aanwezig zijn. Maar in de technologie komt daar ook nog een genderstereotype bij; dat we denken dat technologie niet voor vrouwen is. En dat weerhoudt professoren – want het begint op de universiteit, het begint al op school – en leraren om echt potentie te zien in vrouwen en vrouwen en meisjes te stimuleren die kant op te laten gaan, en ook als we die kant op gaan, om ze dan ook bijvoorbeeld beoordelingen geven die objectief zijn."

Cruciale kwaliteiten

Doordat onze maatschappij designed is op een manier waardoor vrouwen ontmoedigd worden om cruciale leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen kunnen vrouwen op de werkvloer achterlopen. "Ik heb een Women's leadership and strategy programma ontwikkeld, en dat is gebaseerd op cruciale leiderschaps skills die vrouwen onderontwikkelen omdat de maatschappij hun daar backlash voor geeft als ze die wel ontwikkelen en/of demonstreren", vertelt Raisa. "Deze leiderschapskwaliteiten zijn cruciaal, denk aan het ontwikkelen van strategisch perspectief, zelfpromoten, onderhandelen, demonstreren van zelfvertrouwen. Dit zijn skills waar vrouwen toch lager op scoren en die heel erg nodig zijn om te groeien in je carrière."

Inclusieve werkomgeving

Werken in een bedrijf waar je eerlijke kansen krijgt is niet altijd de realiteit vanwege vooroordelen tegen vrouwen en uitsluiting. Toch is het volgens Raisa niet jouw strijd om mensen te helpen om inclusiever te worden, en is het voor vrouwen belangrijk om zich bezig te houden met hun carrière. "Je werkgever zou ervoor moeten zorgen dat jij in een inclusievere werkomgeving kunt werken".

Daarom tipt ze ook om goed te kijken wat voor sfeer er binnen een bedrijf hangt en of er ook vrouwen aan de top zijn. Als het vooral lijkt op 'window dressing', dus dat het er aan de buitenkant mooier en beter uitziet dan intern geregeld is, dan kun je beter niet te lang blijven hangen. "Wees kritisch waar je gaat werken. En gebruik de energie om een strategie te ontwikkelen voor het groeien in je carrière", aldus Raisa.

Beeld: iStock