Deze tekenen verklappen de echte leeftijd van je huid

Oud worden, willen we allemaal, maar er oud uitzien...

Ouder worden willen we natuurlijk allemaal, maar er oud uitzien liever niet. Toch komt er een moment dat je huid zijn veerkracht verliest. We leggen uit hoe je jouw huidleeftijd bepaalt en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je huid mooi ouder wordt.

Spoiler alert

Een rimpel heb je niet van de ene op de andere dag. Dat gaat geleidelijk en stiekem begint dat hele circus al best vroeg. Ten eerste begint, tussen ons 20ste en 30ste, de huid langzaam vocht te verliezen. Voor het vasthouden van vocht in de huid zijn lipiden (vetten) belangrijk, maar juist die lipiden worden vanaf ons 30ste steeds minder aangemaakt. Als we de 40 naderen, wordt onze huid dunner, minder stevig en verliest zij dus aan elasticiteit. Dit zien we het snelst rondom de ogen en mond. Wanneer we vervolgens ook steeds minder eigen collageen aanmaken, vermindert het volume van onze huid. Dit gebeurt ongeveer rond ons 50ste. Als uitsmijter zal de huid, wanneer we de 60 naderen, haar soepelheid en dikte verliezen en liggen ook ouderdomsvlekken op de loer.

Het ouder worden van de huid is dus een proces dat een hele tijd duurt en per persoon verschilt. Waar de ene lachebek al voor haar 25ste haar eerste kraaienpootje spot, krijgt de ander jaloerse blikken als ze op haar 40ste nog steeds haar ID moet laten zien bij de slijterij. Dat heeft veel te maken met je optische huidleeftijd. Die vertelt je namelijk of je huid er jonger, even oud of misschien ouder uitziet dan dat je daadwerkelijk bent. Je kunt je optische huidleeftijd aflezen aan de hand van drie factoren:

  1. Stevigheid: In onze jonge jaren is onze huid nog stevig en elastisch, maar naarmate de jaren verstrijken vindt er ook een verandering plaats binnen de biologische processen in ons lichaam. Onze huid verandert mee en verliest daarmee aan stevigheid. Door de stevigheid van je huid te analyseren kun je zien hoe elastisch jouw huid is voor je leeftijd. Let hierbij extra op rimpels op je voorhoofd, rond je ogen, neus en mond. Hoe minder rimpels, hoe steviger jouw huid.
  2. Egaliteit: Voor een stralend en egaal babyhuidje zouden we allemaal tekenen, toch? Een egale huid betekent dat ze gelijkmatig en zacht is. Zonder onzuiverheden, vlekken of roodheid in het gezicht.
  3. Gelijkmatige teint: Waar je met de mate van egaliteit de gladheid en de zachtheid van je huid checkt, kun je ook kijken naar de gelijkmatigheid van je teint. Hierbij let je op de ‘verdeling’ van je huidskleur: de hoeveelheid donkerdere vlekken die je hebt en hun grootte. Hoe minder vlekken, hoe gelijkmatiger je teint, hoe jonger je huid oogt.

Aan de slag!

Een gewaarschuwd mens telt natuurlijk voor twee en dus zijn er gelukkig veel dingen die je zelf kunt doen om je huid zo mooi mogelijk oud te laten worden. Over het algemeen kun je zeggen dat je tussen je 25ste en je 30ste moet starten met het voeden en beschermen van je huid tegen het verouderingsproces. De meest bekende tip is waarschijnlijk: SPF smeren! En nee, niet alleen op het strand, maar gewoon iedere dag. Schadelijke uv-stralen zijn namelijk één van de belangrijkste oorzaken van rimpels en ouderdomsvlekken. Kies daarom voor een dagcrème met beschermingsfactor, zodat je koppie nooit onbeschermd de deur uit gaat. Oh ja, het drinken van water is tip 2. Zo voed je je huid van buiten én van binnenuit en ga jij stralend de oude dag tegemoet!

Bron: Beau Monde | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws