Multitasking? Volgens experts krijg je dan juist minder gedaan

Monotasking is the way to go!

Weleens jaloers geweest op de multitasking skills van je collega? Nergens voor nodig! Volgens experts krijgen mensen die verscheidene dingen tegelijkertijd doen juist minder gedaan.

Slechte resultaten

Misschien voel je je niet echt een kantoorrockster wanneer jij je maar kunt focussen op één taak tegelijkertijd, maar het blijkt nu dat het juist goed is om je te richten op het ene voordat je verder gaat met het andere. Want die multitaskers, die hebben het dus helemaal niet zoveel beter voor elkaar.

Volgens een onderzoek van Stanford University zijn mensen die beweren goed te zijn in multitasking vatbaar voor afleiding, uitstelgedrag en inefficiëntie. Neurowetenschapper, therapeut en succescoach Laura Ellara kijkt niet op van deze resultaten. “Onze prestaties nemen af als we proberen twee verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren als die taken onze bewuste aandacht nodig hebben”, legt ze uit aan The Telegraph UK. “De tijd die we nodig hebben om iets te voltooien neemt zelf toe omdat er een vertraging is tussen onze aandacht die van de ene activiteit naar de andere springt.”

Is het altijd slecht?

Al betekent het niet dat multitasking altijd een slecht idee is. “Het idee dat we niet kunnen multitasken is deels onjuist”, stelt ze. “In feite doen we het continu. Zo kunnen we tijdens het autorijden een gesprek voeren, of eten koken terwijl we onze peuter in de kamer ernaast in de gaten houden.” Pas wanneer je twee ingewikkelde(re) taken tegelijkertijd probeert te voltooien, heeft multitasken een averechts effect.

Volgens Dr. Faye Begeti ervaren met name vrouwen de nadelige gevolgen van het willen multitasken. Zij zijn geneigd om tegen meer dingen ja te zeggen, waardoor ze vaker dealen met een hoger cortisol-niveau. The way to go? Dat is volgens Begeti ‘monotasking’. Je lekker focussen op een ding tegelijkertijd.

Monotasking maak je voor jezelf makkelijker door in een nette omgeving te werken, door afleidingen te minimaliseren (telefoon dus lekker op de stille modus zetten), door realistische verwachtingen te stellen en door een to do-lijstje te maken. Happy monotasking!

Bron: Body + Soul, The Telegraph UK | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws