Wat gebeurt er met je lichaam als je de hele dag achter je bureau zit

We hebben allemaal wel gehoord dat zitten het nieuwe roken is, maar hoe slecht is het nu echt om de hele dag te zitten?

Cute university student with curly red hair doing homework sitti

Acht uur lang zitten? Je hebt het zo voor elkaar als je een kantoorbaan hebt. Begrijpelijk, want een baan waarbij je met een computer of laptop werkt is nu eenmaal het makkelijkst te verrichten achter een bureau. Al is het niet zozeer goed voor je lichaam.

Verkeerde houding

Allereerst is het niet goed voor je lichaam om langere tijd in dezelfde houding te blijven, maar toch brengen veel mensen hun werktijd en vrije uren zittend door. Doordat we urenlang naar onze laptop, tablet of smartphone of kijken, zitten we meestal voorovergebogen met ons bovenlichaam. Je creëert hierdoor veel druk op je nekwervels, wat weer tot allerlei kwaaltjes en klachten kan leiden. Een stijve nek en rugpijn zijn hier de bekendste voorbeelden van.

Om ervoor te zorgen dat we ons lichaam niet voortdurend vooroverbuigen, is het belangrijk dat je bureau zo ingedeeld is dat rechtop zitten een makkie wordt. Staat je beeldscherm op de goede hoogte, of moet je je nek draaien of buigen om het te kunnen zien? Zijn je schouders ontspannen als je typt, of staat je bureau misschien te hoog of te laag? Kunnen je voeten op de vloer rusten? Ook thuis kun je zorgen voor een gezonde werkomgeving. Wissel bijvoorbeeld eens van stoel om te kijken of je daardoor beter gaat zitten, of gebruik dikke boeken onder je beeldscherm om hem op de juiste hoogte te krijgen. Zo houd je je wervelkolom recht tijdens het zitten.

Advies

Volgens chiropractor Sebastian Kverneland is de snelste manier om je houding te verbeteren simpelweg om minder aan je bureau te zitten, zo vertelt hij aan PureWow. Je kunt bijvoorbeeld af en toe een kleine pauze nemen waarbij je opstaat van je bureau en een stukje door het kantoor loopt. Je kunt ook proberen om tijdens een telefoongesprek rondjes door een ruimte te lopen. Scrol jij tijdens de lunchpauze door de berichten op je telefoon? Een rondje gaan wandelen is een beter idee om je nek te ontlasten. Een andere belangrijke aanbeveling van de chiropractor is het doen van rek- en strekoefeningen, voornamelijk voor je bovenlichaam.

Wil je actief aan een betere houding werken? Plak dan een post-it op je beeldscherm of zet een andere reminder op je bureau. Iedere keer als je hiernaar kijkt, word je eraan herinnerd je wervelkolom recht te houden, af en toe te wandelen en strekoefeningen te doen.

Bron: Tips en Weetjes, Pure Wow | Beeld: Adobe Stock