Kun je de avond voor een uitstrijkje gewoon sex hebben?

Overigens maakt het ze echt niet uit of je je hebt geschoren of niet.

Sommige vrouwen hebben al eerder een uitstrijkje gehad, maar de meeste vrouwen in Nederland worden hier pas voor uitgenodigd wanneer ze dertig jaar zijn. Hoewel niemand natuurlijk staat te springen om het inwendige onderzoek, kan het wel levens redden. Maar kun je – voor een zo accuraat mogelijke uitslag – eigenlijk een dag van tevoren wel sex (met penetratie) hebben?

Waarom een uitstrijkje?

Een uitstrijkje laten uitvoeren is een manier om voorstadia van baarmoederhalskanker te ontdekken. Hoewel het onderzoekje vrij snel gedaan is, vinden veel vrouwen het wat vervelend. Desalniettemin is het belangrijk om het wel te doen. Het RIVM meldt dat er jaarlijks bij 830 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker wordt vastgesteld, en dat er jaarlijks 220 overlijden aan deze ziekte.

Door een uitstrijkje te laten maken kun je er snel bij zijn. Als er dan kwaadaardige cellen worden gevonden, is er vaak sprake van een voorstadium, waardoor baarmoederhalskanker voorkomen kan worden met een behandeling. Van de vrouwen die met baarmoederhalskanker worden gediagnosticeerd, heeft een derde tot de helft nooit een uitstrijkje gehad, of niet regelmatig genoeg.

Wat niet te doen?

Een uitstrijkje laten maken kan behoorlijk stressvol zijn. De arts neemt met een borsteltje cellen van de baarmoederhals af, en om hier goed bij te kunnen komen wordt er een eendenbek in de vagina gebracht. Vrouwen kijken hier vaak wat tegenop, zeker wanneer het de eerste keer is. Al doet de arts in kwestie er vaak alles aan om je op je gemak te stellen.

Gelukkig hoef je je voor een uitstrijkje niet echt voor te bereiden. En daarover gesproken: het boeit de arts of gynaecoloog echt niet of jij je hebt geschoren of niet. Wel is er een ding wat gynaecologen je zouden afraden.

“Het is het beste om geen vaginale pillen te gebruiken. Volgens mij is dat het belangrijkste”, vertelt universiteit hoofddocent verloskundige en gynaecologie Dr. Amber Naresh aan HuffPost. Hetzelfde geldt ook voor dingen als crèmes voor de behandeling van schimmelinfecties of vaginale oestrogeenproducten die worden gebruikt om vaginale atrofie te behandelen (een huidveranderingen ter hoogte van de vagina bij vrouwen in de overgang). Ook is het beter om geen zaaddodende middelen te gebruiken. Er is volgens Naresh een kleine kans dat dit de uitslag van het uitstruikje kan beïnvloeden. Je kunt hier het beste 48 uur voor de afspraak mee stoppen. Ook is het beter om geen vaginale douche te nemen. “Ik zou dat sowieso niet doen, maar zeker niet voor een uitstrijkje”, aldus Naresh.

Sex hebben

Als je in Nederland een brief ontvangt met een uitnodiging voor een uitstrijkje, staat daarin niet vermeld dat je bepaalde zaken beter niet kunt doen vlak voor je afspraak. Toch vragen veel vrouwen zich af of ze wel sex met penetratie kunnen hebben. Volgens Dr. Naresh kun je prima sex hebben voor je afspraak, al stellen John Hopkins Medicine en Mayo Clinic dat je beter geen sex kunt hebben 24 uur voor je afspraak. Ook op de website van het Belgische Stichting tegen Kanker staat vermeld dat je beter niet onbeschermd kunt vrijen. Reden hiervoor zou enkel kunnen zijn dat in een heel zeldzaam geval door achtergebleven sperma niet voldoende cellen afgenomen kunnen worden om te onderzoeken op HPV of kwade cellen.

Volgens gynaecoloog Dr. Jessica Shepherd is het in ieder geval geen harde eis dat iemand geen sex mag hebben vlak voor een uitstrijkje. “Maar”, zo stelt ze, “het is geen slecht idee om het voor de zekerheid 24 uur van tevoren niet te doen.”

Bron: Huffpost, RIVM, Kanker.be | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws