Wat kan hyaluronzuur voor je huid betekenen?

Het kan je huid een steuntje in de rug geven, míts je het op de juiste manier aanbrengt.

Niacinamide, ceramides, retinol, AHA’s, BHA’s; je bent niet de eerste bij wie het spontaan begint te duizelen bij het horen van verschillende huidverzorgingsingrediënten. En wat is hyaluronzuur precies – om nog maar een ingrediënt aan het rijtje toe te voegen. Je hoort veel over deze zogenoemde skincare hero, maar hoe kan jouw huid hier baat bij hebben?

Structuur en veerkracht

Veel dermatologen en celebrities praten vol lof over hyaluronzuur, maar voor de leek is het simpelweg een ingrediënt dat je weleens in huidverzorgingsproducten tegenkomt. Dus wat is het precies? In gesprek met TZR legt dermatoloog Dr. Shereene Idriss uit dat hyaluronzuur een glycosaminoglycaan is. In andere woorden: het is een koolhydraat dat de structuur en veerkrachtigheid van de huid kan beïnvloeden.

“Je kunt het zien als een hydratatiemagneet”, legt Dr. Idriss uit. “Het zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd blijft.” Hyaluronzuur is overigens een koolhydraat die ook al van nature in ons lichaam aanwezig is. Zo maakt het lichaam dit ook aan om onze ogen, gewrichten en bindweefsels gezond te houden. Al neemt de productie ervan wel af naarmate we oud worden. Om die reden wordt hyaluronzuur vaak in anti-aging-producten opgenomen.

Op de juiste manier aanbrengen

Veel dermatologen raden aan om producten met hyaluronzuur op te nemen in je skincare-routine. Toch zit er een addertje onder het gras. Een teveel aan hyaluronzuur zorgt er namelijk voor dat je huid juist vocht verliest in plaats van vasthoudt, aldus Idriss. Als het bovendien niet wordt aangebracht op een vochtige huid of als er na het aanbrengen geen olie of moisturizer overheen wordt gesmeerd, kan hyaluronzuur juist vocht uit je huid trekken. Ook kan het dan zorgen voor roodheid en ontstekingen.

Bron: TZR | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws